Kataif cu crema de vanilie

0
4135
Kataif cu crema de vanilie
image_pdfimage_print

Kataif cu crema de vanilie cu blat de taitei prajiti si insiropati, crema de vanilie, frisca naturala, fistic tocat. Si pentru ca este vara si cald, am apelat la o varianta mai rapida, fara cuptor.

 Kataiful clasic are in componenta sa paste subtiri speciale facute pentru acest tip de desert si am mai vorbit despre el si in postarea mea de acum cativa ani denumita Kataifi. Insa pentru ca aceste paste speciale nu se gasesc in toate magazinele, ci in general la magazinele cu specific turcesc sau arabesc, am decis sa incerc sa folosesc fideaua cu ou (din cea subtire) de la Baneasa.

Kataif cu crema de vanilie

Astazi am decis sa aduc acest desert la un alt nivel si sa il pregatesc pe foc, ci nu in cuptor. Si ca totul sa fie si mai simplu, am optat pentru kataif in pahare individuale, astfel incat sa fie si mai elegante. Au rezultat niste pahare dulci de toata frumusetea!

Alte deserturi la pahar pe care le puteti gasiti pe blog: Matcha Tiramisu, Dalgona panna cotta

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).

Ingrediente:

  • Pentru kataif:
  • 100 g fidea cu ou Baneasa
  • 30 g unt
  • 100 ml apa
  • 100 g zahar
  • 1 baton scortisoara
  • Coaja de la 1 lamaie (taiata cu un cutit, nu rasa pe razatoare)
  • Sucul de la ½ lamaie
  • 50 g miez nuca prajita si tocata
  • Pentru crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 120 g zahar alb
  • 50 g amidon
  • 1 lingurita pasta de vanilie sau 2 lingurite zahar vanilat
  • 50 g unt
  • Pentru stratul de frisca:
  • 200 ml frisca lichida 35% grasime ( rece de la frigider)
  • 30 g zahar pudra
  • Fistic tocat

Pentru inceput pregatiti stratul de fidea: intr-o tigaie puneti untul si lasati-l sa se topeasca. Adaugati fideaua si amestecati incontinuu pana ce fideaua capata o culoare usor maronie.

Nu plecati de langa tigaie, ci amestecati incontinuu caci fideaua tinde sa se arda repede! Adaugati apa, zaharul, batonul de scortisoara si coaja de la lamaie. Aveti nevoie de fasii din coaja de lamaie, caci le veti indeparta dupa accea, deci nu radeti pe razatoare coaja de lamaie! Ca sa taiati fasiile de coaja de lamaie, va puteti folosi de un curatator de cartofi.

Fierbeti tot amestecul pana ce siropul format scade si fideaua este fiarta. Acoperiti cu un capac si lasati deoparte pana se raceste complet. Puteti pregati stratul de fidea si cu o zi inainte. Indepartati batonul de vanilie si cojile de lamaie inainte de a aseza fideaua in pahare.

Pentru crema de vanilie: Intr-o craticioara turnati laptele, puneti pe foc si aduceti la punctul de fierbere. Intr-un castron puneti galbenusurile, zaharul si amidonul de porumb si amestecati energic cu ajutorul unui tel pana ce toate se incorporeaza. Turnati in fir subtire laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri amestecand incontinuu.

Turnati compoztia inapoi in craticioara si lasati sa fiarba pentru 2 minute amestecand incontinuu pana ce incepe si se ingroasa ca o budinca. Luati craticioara de pe foc, adaugati pasta de vanilie sau zaharul vanilat, dupa care untul si amestecati bine pana este complet incorporat. Turnati compozitia intr-un castron, acoperiti compozitia cu folie alimentara, lasati la temperatura camerei pana se raceste complet. Apoi dati la frigider. Si crema de vanilie o puteti face cu o zi inainte si sa o pastrati la frigider pana in momentul servirii.

Pentru stratul de frisca: intr-un bol turnati frisca lichida, adaugati zaharul pudra. Cu ajutorul unui tel bateti frisca pana obtineti o crema ferma. Puneti crema intr-un pos de bucatarie in care ati pus un dui stelat si dati la frigider pana in momentul montarii desertului.

Pentru montarea desertului: puneti in fiecare pahar cate 3 linguri de fidea.

Kataif cu crema de vanilie

Pe deasupra presarati nuca tocata. Continuati cu cateva linguri de crema de vanilie (4-5 linguri, in functie de marimea paharului).

Kataif cu crema de vanilie

Cu ajutorulu posului faceti rozete de frisca. La final presarati fistic tocat. Dati paharele cu kataif cu crema de vanilie la frigider si pastrati pana in momentul servirii.

Kataif cu crema de vanilie

Este un desert delicios!

Pofta buna la kataif cu crema de vanilie!

Previous articleSalata de paste cu legume
Next articleChifle dulci cu afine
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here