Taitei de ou cu carne si legume

21
2287

 

Dupa atatea dulciuri si torturi e cazul sa mai servim o mica delicatesa chinezeasca. Si am sa si inaugurez noul meu wok primit de la sora mea cu ocazia aniversarii celor 3 ani de casatorie (multumesc inca o data sis!). Taiteii astia despre care vorbesc azi sunt bineveniti in orice imprejurare, nu sunt picanti, nici sarati, reprezinta mancarea ideala. In Shanghai, orasul in care am stat eu, se consuma de obicei mai mult orezul decat taiteii, asa ca multe dintre mancaruri le-am servit pe baza de orez. Taiteii ii vedeam foarte mult la vanzatorii ambulanti si la restaurantele minuscule de pe marginea trotuarelor, ceea ce nu-mi inspira prea multa incredere. Insa cum eram studenta si fara prea multi bani, uitam de igiena si de propria sanatate si imi potoleam uneori foamea cu astfel de taitei. Acesti taitei sunt din faina de grau dur si au in compozitia lor ou. Au fost singurii pe care i-am consumat de la vanzatorii ambulanti, mai precis de la o femeie care ii pregatea pe loc pe o plita improvizata. De la ea am aflat astfel si reteta:
4 pulpe de pui fara piele dezosate
200 g taitei cu ou
1 morcov
1 ardei gras rosu
1 tija de telina
1 fir de praz
2 catei de usturoi
3 lingurite ulei vegetal
1/2 lingurita de sos de soia dark
4 lingurite de sos de soia light
1 lingurita de vin de orez (alcool)
1 lingurita amidon
1 praf de sare
pulpitele de pui se taie bucati mici, se pun intr-un castron si se adauga peste ele un pic de sare, jumatatea de lingurita de sos de soia dark, 1 lingurita de sos de soia light, vinul de orez, amidonul, se amesteca bine si se da la frigider 20 de minute. Taiteii ii punem in apa clocotita cu sare, ii lasam 4 minute apoi ii trecem printr-un jet de apa rece si ii lasam sa se scurga.
Intre timp pregatim legumele: usturoiul il tocam marunt
prazul il taiem fasiute
morcovii , ardeiul si tija de telina in feliute taiate oblic
incingem o lingurita de ulei in wok
adaugam carnea de pui si o prajim
o scoatem din wok si o punem deoparte pe o farfurie, reasezam tigaia pe foc cu restul de ulei  si adaugam usturoiul
apoi partea alba de la praz

 

telina si morcovii
amestecam totul pret de cateva secunde apoi adaugam si ardeii
punem apoi si carnea de pui prajita
mai lasam pe foc pana se imbina totul, apoi adaugam taitetii de ou, un praf de sare si cele 3 lingurite de sos de soia light ramase
amestecam totul si adaugam si partea verde de la praz
servim in boluri individuale
si daca nu este de ajuns, mai servim un bol 🙂
acesti taitei sunt satiosi si tare gustosi!
enjoy!
Previous articlePrajitura cu afine
Next articleVarza chinezeasca cu ardei si ciuperci urechi de lemn
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

21 COMMENTS

  1. desi prefer orezul trebuie sa recunosc ca arata foarte bine taiteii acestia.am citit ce ai scris intr-o postare anterioara despre adaugarea sau inlocuirea ingredientelor dar parca totusi as mai adagua niste fulgi de chili 😛
    o seara minunata

  2. Draga Sarah, probabil ca exista versiunea picanta a acestei retete pe undeva prin China, eu am prezentat-o exact asa cum o serveam eu pe strazile Shanghai-ului. In plus, la o masa chinezeasca sosurile picante sau nepicante sunt mereu asezate langa mancare. Deci nu cred ca ar fi vreo problema daca pui si fulgii de chilli. Te pup!

  3. Andeea,
    Multumesc pentru vizita si invitatie.
    Sunt incantata de ceea ce am gasit aici.
    Te trec in lista mea de bloguri si
    am sa te urmaresc,indeaproape .:)

  4. Foarte interesant blogul tau!
    De curand ma pasioneaza foarte tare mancarea chinezeasca si aici am gasit cele mai originale retete(nu imi plac cele adaptate la felul nostru, al romanilor, de a prepara mancarea…ori e chinezeasca ori nu :)).
    As vrea tare mult sa imi spui unde se gasesc acele magazine chinezesti de unde poti cumpara tot felul de ingrediente…in reteta de mai sus ai folosit tulpini de telina, de unde le iei? de la telina nostra din piata?

    In speranta ca imi vei da un raspuns iti multumesc si te felicit pentru blog!

  5. Buna Emanuela! Iti multumesc pentru cuvintele frumoase! Marea majoritate a ingredientelor chinezesti mi le procur din Dragonul Rosu sau Ki Life. Tijele de telina se gasesc mai rar, insa totusi se gasesc, spre exemplu la Mega Image(daca esti din Bucuresti) sau Cora. Ar fi bine totusi sa folosesti tije de telina, ci nu telina uscata, deoarece gustul final nu este acelasi. O seara minunata iti doresc!

  6. Multumesc mult pentru raspunsul tau promt! Am inteles foarte clar de pe blogul tau ca trebuie respectate toate ingredientele si ordinea, deaceea intrebam de tijele de telina :). In seara aceasta am facut orezul cu legume si este absolut delicios…i-a placut si sotului si fetitei. Singurul magazin despre care stiam este cel de pe Colentina…oricum voi incerca si in Dragonul Rosu si o sa caut si tulpinile :). Oricum, gasesc aici la tine suficiente retete si abia astept sa le incerc pe toate…bineinteles in masura in care gasesc si ingredientele :))).
    O seara frumoasa iti doresc!

  7. Emanuela, eu iti multumesc ca mi-ai raspuns! Asa vad si eu feedback-ul celor care ma urmaresc :). Sunt multe retete de incercat, si multe retete pe care inca nu le-am postat inca. Daca vrei sa faci un fel de mancare chinezesc, asigura-te ca ai toate ingredientele necesare, e bine sa nu le inlocuiesti, altfel iese orice altceva decat mancare chinezeasca!:) . Sa incerci Puiul Gongbao cu alune, si General Tsos Chicken, o sa-ti placa la nebunie! 🙂

  8. Buna Andreea!

    Vreau sa iti spun ca am facut acest fel de mancare si este absolut delicios…asa ca dupa cateva seri l-am mai facut odata, caci ramasesem cu gandul la el :))).
    Este foarte bun sa il servesti seara (cum am facut noi) caci este usor dar si satios in acelasi timp…si pot servi si copiii caci nu este iute deloc:)). Tijele de telina au inceput sa se gaseasca si in Auchan Titan asa ca nu mai sunt o problema. O reteta excelenta!

    O zi frumoasa!

  9. Am tot cautat (inclusiv online) vin de orez insa nu gasesc decat otet de orez.Este acelasi lucru?
    Daca nu, vinul de orez are si alt nume ?
    Multumesc in avans

    • Vinul de orez este de fapt un alcool special pentru gatit. Contine alcool in jur de 13%-15%, deci nu este foarte tare. Cel mai raspandit este vinul de orez Shaoxing, sau sub denumirea Shaoxing rice wine. Daca nu gasesti, poti folosi in schimb un coniac bun, fara aroma. Nu ar fi indicat sa folosesti vin alb sec sau dulce.

  10. tocmai am facut reteta si a iesit foarte buna, ce-i drept este si usor de facut :). voi recomanda cu placere acest blog pentru ca se vede ca vorbesti din experienta si nu doar din retete din carti. cu siguranta voi mai incerca si alte feluri

    • Iti multumesc din suflet, Mihaela! Iti multumesc pentru ca ai incercat aceasta reteta si pentru aprecieri. Ma bucur tare mult ca ti-au placut taiteii. Exista atatea retete bune cu taitei chinezesti incat nu as sti pe care sa ti-o recomand mai repede :). Te astept sa revii pe blog si sa-mi spui ce ai mai incercat de aici :). Mult succes in bucatarie! 🙂

  11. tocmai am facut aceasta reteta si a iesit foarte buna. ce-i drept, este si usor de facut. voi recomanda cu placere acest blog pentru ca se vede ca vorbesti din experienta si intelegi bucataria chinezeasca. cu siguranta voi mai incerca si alte retete.

    • Iti multumesc din suflet, Mihaela! Iti multumesc pentru ca ai incercat aceasta reteta si pentru aprecieri. Ma bucur tare mult ca ti-au placut taiteii. Exista atatea retete bune cu taitei chinezesti incat nu as sti pe care sa ti-o recomand mai repede :). Te astept sa revii pe blog si sa-mi spui ce ai mai incercat de aici :). Mult succes in bucatarie! 🙂

  12. am dat intamplator peste blogul tau si imi place tare mult felul cum prezinti retetele si nu am cum sa dau gres in prepararea unui fel de mancare, de aceea astazi voi incerca si eu aceasta reteta. Noua ne plac tare mult taiteii chinezesti cu legume si mancam des in oras, dar as prefera sa gatesc acasa toate aceste minunatii pe care le-ai postat tu aici. O sa mai urmaresc, poate mai postezi curand si alte retete cu taitei. O zi frumoasa iti doresc! Emilia

    • Emilia, atunci cand am inceput acest blog, mi-am propus sa fac retete cu poze pas cu pas, astfel incat sa fie foarte clar ce trebuie facut atunci cand gatim mancaruri chinezesti. Chiar am in plan sa postez zilele urmatoare o reteta cu taitei picanti. Sper sa va placa! Te mai astept pe la mine! Toate cele bune!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 3 =