Invartita cu dovleac

23
847

 

 

Acum ca a venit frigul, toti simtim nevoia sa mancam ceva mai satios, cald, bun si gustos…Si cateodata vrem si ceva dulce, parfumat, cu miros poate…de…scortisoara? Numai buna de savurat este aceasta Invartita cu dovleac pe care astazi o dedic concursului Bostani pe toate fronturile organizat de Kadia.

Avem nevoie de:
300g faina
100 g unt
120 g smantana 20% grasime
1 ou si 1 galbenus
1 lingura otet
1 lingurita praf de copt
1 praf sare
300 g pulpa dovleac
100 g zahar
1/2 lingurita scortisoara
1 lingurita amidon
1 lingurita zahar vanilat
2 linguri zahar pudra
Intr-un castron amestecam untul moale la temperatura camerei impreuna cu smantana, oul, galbenusul si otetul pana obtinem o crema. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si sarea. Framantam un aluat neted pe care il invelim intr-o folie si il dam la frigider pentru o ora.
Intr-o cratita radem pulpa de dovleac pe razatoarea cu ochiuri mari, adaugam peste zahrul si amestecam. Punem cratita pe foc si lasam sa se caleasca dovleacul impreuna cu zaharul pana ce sucul lasat de dovleac scade. Dizolvam amidonul intr-o lingurita cu apa, il adaugam peste piureul de dovleac impreuna cu scortisoara si zaharul vanilat. Mai lasam sa fiarba incet, inca 1 minut. Luam cratita de pe foc si lasam compozitia sa se raceasca complet.
Incingem cuptorul la 190 grade Celsius.
Scoatem aluatul din frigider si il intindem pe masa de lucru bine infainata. Intindem un dreptunghi cu lungimea de 35 cm si latimea de 15 cm.
 Aluatul va fi foarte matasos si foarte elastic, deci se va intinde usor fara probleme.

 

 

Intindem in strat subtire piureul de dovleac pe toata suprafata aluatului.
Incepand cu partea dinspre noi, incepem si rulam aluatul avand grija sa il rulam strans.
Dupa ce terminam de rulat aluatul, vom obtine un sul de aluat.
Daca la mijloc sulul de aluat este mai gros, atunci incepem si strangem usor sulul de aluat in zona in care este mai gros, tragand usor de el spre margini. Sulul de aluat trebuie sa aiba in intregime aceeasi grosime.
Apucam un capat al sulului si incepem sa il rotim  spre interior, dandu-i forma de melc.
Pregatim o forma de tort sau de tarta, sau chiar o craticioara cu diametrul de 18 cm, pe care o tapetam cu hartie de copt. Punem inauntru melcul de aluat. Apasam aluatul usor cu palmele.
 Il dam la cuptor pentru 25-30 de minute, pana ce deasupra se formeaza o crusta crocanta asemanatoare strudelului.
Scoatem invartita din cuptor, o lasam in tava in jur de 20 de minute sa se racoreasca, dupa care o lasam pe un gratar de bucatarie sa se raceasca. O pudram cu zahar.

 

Atata invarteala va face felia sa fie nu doar delicioasa, ci si minunata pentru ochi. Ia uitati ce “trandafirasi” frumosi se formeaza inauntru! 🙂

 

O puteti servi dimineata la cafea

 

 sau cu ceai

 

parfumata si foarte frageda!

 

Se poate servi si calduta
Enjoy!
Previous articleTagliatelle Alfredo cu somon și capere
Next articleGateau Saint Honorè
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

23 COMMENTS

    • Mihaela, este faina normala tip 000, insa coca iese foarte alba deoarece in compozitie nu are decat 1 ou si 1 galbenus. In principiu se face asa alba de la cantitatea mai mare de unt si de smantana. Pup!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × three =