Taitei simpli cu legume 炒面

0
14621
image_pdfimage_print

 

Desi pe la noi Sarbatorile s-au cam terminat, chinezii abia le incep. Da, incep Noul An chinezesc, anul Calului, despre care se spune ca este un an cu sanse si oportunitati multiple. Asa ca zilele acestea, chinezii se pregatesc cu mare fast sa intampine Sarbatoarea Primaverii, despre care am vorbit mai multe AICI.
Ca si pe la noi, de Sarbatori se pregatesc nenumarate feluri de mancare traditionale, care mai de care mai bune si mai gustoase. Insa multe dintre ele au si anumite semnificatii. Cum sunt, spre exemplu…taiteii. Se spune ca este bine ca de Anul Nou chinezesc sa consumi un bol de taitei….lungi! Foarte lungi! Adica atunci cand ii prepari, sa ai grija sa nu ii tai sau sa-i rupi. Cu cat sunt mai lungi taiteii, cu atat vei avea viata mai lunga. Superstitie sau nu…iata ca taiteii ocupa loc de cinste pe masa chinezului la ceas de sarbatoare. O reteta raspandita de taitei este aceasta, una chiar foarte simpla. Pentru ca de fapt, la acest fel de mancare, mai importanti sunt taiteii.
Ingrediente:
100 g taitei uscati
1 mana muguri de fasole proaspeti
1 morcov
2 fire ceapa verde
3 foi de varza chinezeasca (napa)
3 catei de usturoi
1 lingura ulei vegetal
2 linguri sos de soia
1 lingura vin de orez (alcool de gatit)
1 lingurita ulei de susan
Daca nu aveti muguri de fasole mungo proaspeti, puteti pune si din cei la borcan, insa cei proaspeti au un gust mult mai bun, sunt crocanti si gustosi. Eu i-am gasit in Dragonul Rosu, ii vindeau niste chinezi. Dupa cum se vede in poza mugurii mei nu au fost asa de proaspeti, fapt pentru care a trebuit sa ma tocmesc ceva timp la pret cu chinezul care ii vindea. Oricum, pe acolo mai erau si alti chinezi care vindeau si toufu, coriandru si alte legume si vazandu-ma pe mine cum ma tocmeam in chineza la pret cu vanzatorul meu chinez, holbasera niste ochi la mine, incat am crezut ca o sa se stranga toti in jurul nostru ca la circ :)).

 

Taitei am folosit din acestia, sunt fara ou si sunt putin mai lati. Umpleti o oala cu apa, puneti putina sare si fierbeti-i conform instructiunilor de pe ambalaj. In general, la astfel de taitei nu aveti nevoie de mai mult de 3-4 minute pentru fierbere.

 

Scurgeti-i de apa, clatiti-i bine sub un jet de apa rece, scurgeti-i bine, dupa care presarati putin ulei de susan peste ei. Amestecati bine si lasati-i deoparte. Punand ulei peste ei, nu se vor lipi si vor ramane proaspeti si luciosi.

 

Taiati morcovii bastonase subtiri, varza fideluta, iar usturoiul tocati-l marunt. Tocati si partea alba de la ceapa, cozile de ceapa pastrati-le pentru la final.  Ca si taiteii, morcovul si varza de asemenea trebuie tocate pe lung, tot pentru a mentine ideea de “viata lunga” :).

 

Intr-un wok incingeti uleiul. Adaugati usturoiul tocat marunt, si partea alba de la ceapa, lasati cateva secunde sa se caleasca.

 

Adaugati morcovii si caliti pret de 1 minut.

 

Urmeaza mugurii de fasole mungo,

 

Dupa care varza chinezeasca. Caliti totul pret de 1 minut. Adaugati vinul de orez si sosul de soia, amestecati bine.

 

La sfarsit, adaugati taiteii. Caliti totul pana ce taiteii sunt acoperiti cu sos

 

Picurati uleiul de susan pe deasupra si stingeti focul.

 

Transferati taiteii in bolul de servit si garnisiti cu ceapa verde tocata pe lung 🙂

 

Pe cat de simpli, pe atat de buni 🙂

 

 Serviti cu pofta 🙂

 

 Si nu uitati: taiteii sa fie cat mai lungi! 🙂

 

 

Enjoy!

 

 

 

 

Previous articleChocolate chip cookies
Next articleToufu crocant cu susan 芝麻豆腐
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!