Tort cu zmeură și ciocolată-Tort cu flori sakura

40
8172
Tort cu inghetata de ciocolata si fructe de padure, sau  Tort Tiramisu, raman deserturile mele de suflet. Mereu imi aduc aminte cu cat drag le-am pregatit pentru ziua sotului meu si pentru ziua aniversarea noastra. Anul acesta mi-am dorit din nou, un tort special care sa reprezinte iubirea si fericirea din sufletele noastre. Si…eu zic ca am reusit…:). Ciocolata pentru ca este preferata sotului meu, zmeura parfumata pentru mine si…ceva cu iz asiatic. Un copac cu flori sakura, flori de cires. Pentru ca intotdeauna mi-au placut florile de cires, pentru ca sunt iubite de japonezi si pentru ca sunt mici delicate si roz.
Va las acum cu reteta:
pentru blat cu diametrul de 20 cm:
3 oua
200 g zahar
200 g ciocolata 75%cacao
150 ml smantana lichida
50 g cacao
75 ml ulei
 220 g faina
2 lingurite extract de vanilie
1/2 lingurita praf de copt
1 varf lingurita bicarbonat
1 praf sare
pentru crema:
300 g zmeura proaspata (sau inghetata)
50 g zahar
150 g ciocolata alba
10 g gelatina granule
250 g mascarpone
200 ml smantana lichida pentru frisca
1 lingurita extract vanilie
50 g zmeura intreaga proaspata
pentru decor:
250 g crema mascarpone
50 g zahar pudra
cateva picaturi de extract vanilie
si
ciocolata neagra topita
floricele roz de zahar
Incingeti cuptorul la 185 grade Celsius. Tapetati fundul formei de tort cu hartie de copt, ungeti peretii tavii cu putin unt.
Intr-o craticioara aduceti smantana lichida la punctul de fierbere, stingeti focul. Adaugati ciocolata si amestecati energic pana ce aceasta se topeste complet. Lasati sa se raceasca.
Intr-un castron incapator mixati bine de tot ouale impreuna cu zaharul timp de 3 minute  pana ce obtineti o compozitie spumoasa. Adaugati sarea si extractul de vanilie, uleiul si amestecati din nou.

 

turnati peste amestecul de ciocolata racita

 

cu ajutorul unui tel incorporati usor ciocolata in amestecul de oua.

 

la sfarsit adaugati faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul, dupa care cacaoa cernuta.

 

veti obtine o compozitie usor lichida care se scurge de pe tel. Turnati compozitia in forma de tort si dati la cuptor pentru 40 de minute. Intepati blatul cu o scobitoare, aceasta trebuie sa iasa curata din blat. Lasati blatul sa se raceasca complet.
Pentru crema, puneti cele 300 g zmeura intr-o craticioara impreuna cu zaharul, asezati craticioara pe foc. Fierbeti amestecul la foc mic (cam 10 minute) zdrobind zmeura usor cu furculita.

 

 

Puneti zmeura intr-o strecuratoare asezata peste un castron. Cu spatele unei linguri pasati zmeura, astfel incat sa obtineti cat mai multa pulpa si suc de zmeura.

 

Asezati castronul pe baie de aburi sau reincalziti la microunde, adaugati ciocolata alba taiata bucati. Amestecati pana ce toata ciocolata s-a topit. Hidratati gelatina in 3 linguri cu apa timp de 10 minute. Adaugati gelatina la amestecul de zmeura si ciocoalta alba.

 

Odata adaugata ciocolata alba, culoarea rosiatica a zmeurei se va schimba, insa veti obtine o noua culoare tare frumoasa. Lasati compozitia sa se raceasca complet, dupa care incorporati branza mascarpone. Mixati smantana lichida pana obtineti frisca, adaugati la compozitia de mai sus.

 

Taiati blatul in 2 felii. Blatul meu s-a crapat un pic. Daca obtineti calota aceasta crapata, indepartati-o cu un cutit si nivelati, obtinand 2 felii de blat egale si frumoase.

 

asezati pe platoul de servit prima felie de blat

 

deasupra puneti jumatate din cantitatea de crema

 

ca sa va fie mai usor, montati inelul de tort pe blat. In crema “infigeti” zmeura intreaga. Adaugati si restul de crema, iar peste puneti cealalta felie de blat.

 

dati tortul la frigider pentru 2-3 ore pana ce se intareste crema.
mixati mascarpone cu zaharul si extractul de vanilie, imbracati complet tortul
pentru decor eu am decupat din zahar flori mici si mijlocii

 

cu ajutorul unei pungute de ornat am facut trunchiul si ramurile copacului, peste care am pus floricelele sakura. Pe margine am pus florile cele mijlocii.

 

sunt sigura ca voi va veti descurca mult mai bine la ornat decat mine :))

 

 

 

am pregatit si 2 cupe de sampanie cu zmeura 🙂

 

si am servit prima feliuta 🙂

 

 

acum spre ca se vede motivul pentru care am vrut sa “infig” zmeura in crema de pe blat :))

 

un tort fin si delicat pe care am sa-l pastrez in inima mea mereu…

 

La multi ani, sotul meu! Te iubesc!
La multi ani si voua!
Sa fiti iubiti!
Previous articleFursecuri cu merișoare, alune și ciocolată albă
Next articleÎnghețată cu cocos și trandafiri
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

40 COMMENTS

  1. buna dimineata andreea, eu mi am facut un obicei in a perinda prin blogurile culinare si evident si prin al tau, nici nu astept sa mi trimiti via email retetele tale, caci eu nu am rabdare si tot intru intrebandu ma, doamne, ce o mai fii facut, oare a mai facut cumva tort? ca torturile sunt obsesia mea.
    si uite ca acum imi beau cafeaua si privesc cu adoratie si acest tort al tau si ca sa inchei, si tu ai loc in inima mea, pentru ca esti generoasa si oferi neconditionat frumusete si incantare dulce.
    sa fiti sanatosi si tu si sotul tau, la multi ani aniversarii voastre, sa ramaneti mereu tineri si sa va iubiti precum darul naturii, florile de cires 🙂
    cu multa placere si simpatie,
    aurelia

    • Aurelia, pur si simplu, ma lasi fara cuvinte. Uneori mi-as dori sa postez mai multe retete, insa nu am timp suficient. Si sincer iti zic, de multe ori imi vin niste idei de deserturi, dar le uit apoi :). Ar trebui sa le scriu pe o hartie ceva :)). Iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase si pentru faptul ca ma urmaresti si ma citesti. De asemenea iti multumim si pentru urarile frumoase si ti le intoarcem inzecit!
      Cu mult drag,
      Andreea

  2. Si totusi, chiar daca au trecut doua zile de la eveniment, ma alatur celor dragi si va urez(tie si sotului tau sarbatorit) multi ani frumosi ca acest tort artistic realizat, care ne invaluie privirile cu atatea imagini si in acelasi timp ne provoaca la executie 🙂

    • Gina, evenimentul a fost acum ceva timp, prin iulie, dar eu abia acum am reusit sa postez reteta tortului. Dar urarile sunt binevenit oricand, iti multumim mult pentru ele si ti le intoarcem inzecit. Si daca te-am convins cu pozele, atunci haida, sa vad si rezultatul! 🙂 Pup cu drag!

    • Exista smantana lichida si pentru gatit, cu grasime 15% sau 30%, insa aceea nu se va bate bine ca pentru frisca. Iti recomand La Dorna smantana lichida pentru frisca cu grasime 35%. Cu aceea nu vei da gres. Mult succes!

    • Anonim, nu am cantarit tortul, cred ca a avut in jur de 1,3-1,5 kg, avand in vedere ca e un tort cu diametrul de 20 de cm. Din el pot servi cam 8 persoane. Multumesc mult! 🙂

  3. buna 🙂 am si eu o intrebare: gelatina nu trebuie incalzita pana se topeste si apoi adaugata in crema? sau amestecul de zmeura si ciocolata ramane indeajuns de cald pentru a o topi?
    iti multumesc pentru raspuns si pentru toate retetele delicioase 🙂

    • Buna Elena! Amestecul de zmeura si ciocolata alba era indeajuns de cald, daca nu este cald, atunci il mai poti lasa 1 minut sau doua pe baie de aburi. Gelatina n-am mai topit-o separat, s-a topit in amestecul cald. Ideea e sa nu fie fierbinte, ci cald, temperatura suportabila la deget, cat sa se topeasca gelatina. Te mai astept pe la mine! 🙂

    • Iti multumesc tare mult, draga mea! Mi-as fi dorit sa-l pot orna mai frumos, dar nu stau prea bine la partea artistica :). Gustul insa, a fost tare bun si pafrumat! Am sa refac acest tort imediat ce apare zmeura proaspata. Te imbratisez cu drag! <3

    • Compozitia mea de la blat s-a facut extrem de vartoasa si nu-mi dau seama de la ce daca nu e de la faina sau cacao? Am mai pus un ou mic in plus când am vazut cum a iesit, sa se mai dezlege un pic. Am pus exact cantitatile scrise. Oricum s-a copt spre surpriza mea, nu ma asteptam. 🙂
      P.S. Ingredientele pe care le folosesti sunt din Romania? Ma gândesc ca poate locuiesti in strainatate si difera calitatea produselor fata de ale noastre.

    • Conteaza foarte mult calitatea ciocolatei si bineinteles ca si cacaoa. Ouale au fost intr-adevar mai mari, chiar am sa modific si am sa specific asta in reteta. Faina am folosit Grania, daca nu ma insel…Smantana lichida am folosit 32%. Blatul se coace fara probleme, chiar daca ne iese compozitia mai lichida sau mai vartoasa, pentru ca are ciocolata in compozitie.

    • Buna! Da, cred ca ar merge de minune si cu capsune. N-am incercat pana acum, dar eu stiu? Nu are ce sa fie rau! Gustul trebuie sa fie minunat! 🙂

  4. Tortul arata nemaipomenit.Reteta pentru pasta de zahar ai postat pe undeva ? Blatul merge fara sa l insiropezi? Poate pe viitor faci o poza cu produsele folosite( asa de ansamblu ca sa nu se spuna ca i puplicitate mascata) … nu toate produsele au aceeasi calitate.
    Multumim pentru tot!

    • Multumesc mult! Din pacate nu am facut eu pasta de zahar, am folosit din cea cumparata. E posibil ca blatul sa iasa un pic mai uscat, de aceea l-am insiropat. Nu-ti face probleme, blatul nu o sa fie prea umed, il poti insiropa numai putin. Spune-mi, te rog, ce anume produse folosite de mine te intereseaza si am sa-ti spun. In general nu-mi place sa pozez ingredientele cu ambalajele lor. Dar iti spun cu drag ce tip de produs si marca am folosit, daca te intereseaza. 🙂 Spor in toate!

  5. Buna Andreea!
    Trebuie să zic că mă dai pe spate cu rețetele tale frumoase și delicioase 😋😍
    Pentru o forma de 26 dublez cantitatea ingredientelor?
    As vrea sa-l fac săptămâna viitoare de ziua soțului🤗
    Multumesc frumos pt minunatele rețete💗

    • Buna! Multumesc din suflet pentru aprecieri! Da, cel mai bine sa dublezi cantitatile pentru forma de 26 cm. P.S. La multi ani sotului tau! <3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five − 4 =