Tarta de turta dulce este cea mai speciala tarta pe care am facut-o pana acum. Nu ca celelalte tarte de pe blog nu ar fi si ele minunate si deosebite, dar aceasta este…cum sa va spun? Chiar deosebita! Rareori ma laud, insa de data acesata am simtit sa o fac pentru ca toti cei care au gustat din tarta au spus ca da, este una speciala.
Dupa cum bine puteti vedea, este o tarta dedicata Craciunului. Insa daca pe la vara asa va loveste pofta de turta dulce, nu cred ca e vreun pacat daca faceti tarta asta :)). Pe blog gasiti AICI o serie de tarte dulci si sarate. Stiu ca am mai multe retete de tarte dulci decat sarate, insa chiar trebuia sa o postez si pe aceasta pentru ca mi-a placut tare mult! Printre tartele postate pe blog am regasit si tarta spirala cu legume si tarta cu pere si branza albastra.
Revenind la tarta de turta dulce, despre ea va spun ca are un blat obisnuit de tarta, doar ca are muuulte condimente, ceea ce ii da un gust minunat, o umplutura usoara de frisca si mascarpone, iar la mijloc, un strat de gem de zmeura. Puteti opta si pentru un gem de zmeura facut in casa sau cumparat pe care sa il strecurati de samburi. Eu mi-am dorit un jeleu de zmeura usor si fara samburi.
Pe deasupra tartei am pus figurine de turta dulce (din aluatul ramas), coacaze rosii, feliute de merisoare, fistic…Voi puteti pune cam ce doriti pe deasupra, sau o puteti lasa asa cum este. Eu am intrat in spiritul Craciunului si atunci am ales sa o ornez putin mai mult.
- Ingrediente:
- pentru crusta:
- 220 g faina
- 2 lingurite amestec condimente pentru turta dulce (in proportii variabile: scortisoara, anason macinat, ghimbir pudra, cardamon macinat, cuisoare, coaja portocala, extract de vanilie)
- 50 g zahar
- 110 g unt rece 82% grasime
- 1 praf sare
- 1 galbenus ou
- 3-4 linguri apa rece
- pentru umplutura:
- 250 g mascarpone
- 250 ml frisca batuta
- 30 g zahar pudra
- 1 lingurita extract de vanilie
- pentru jeleul de zmeura:
- 300g zmeura congelata
- 70 g zahar
- 2 lingurite zeama lamaie
- 5 g gelatina granule+2 linguri apa rece
- pentru decor:
- fulgi migdale, coacaze rosii, merisoare, fistic, kumquat, zahar pudra, etc
Pentru inceput pregatiti aluatul: intr-un vas puneti faina cernuta impreuna cu zaharul, sarea si mixul de condimente si amestecati bine. Puneti untul rece taiat bucati si zdrobiti-l in faina pana obtineti bucatele mici de unt de marimea unui bob de mazare. Lucrati rapid astfel incat sa nu topiti untul. In acest moment trebuie sa aveti o compozitie sfaramicioasa. Adaugati galbenusul de ou si apa si framantati rapid, fara a insista prea mult, pana se leaga aluatul. Alternativ, puteti face aluatul la robotul de bucatarie. Gasiti mai multe poze pas cu pas AICI. Strangeti aluatul intr-o mingiuta pe care o aplatizati si inveliti in folie alimentara. Dati aluatul la frigider pentru o ora.
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Scoateti aluatul de la frigider, infainati usor blatul de lucru. Cu ajutorul unui sucitor intindeti aluatul in foaie subtire. Transferati aluatul intr-o forma de tarta cu diametrul de 25 cm. Presati aluatul in tarta si taiati marginile aluatului cu un cutit. Intepati din loc in loc aluatul cu ajutorul unei furculite. Peste hartia de copt puneti boabe de fasole uscata, pentru a impiedica aluatul sa creasca foarte mult la copt. Dati tarta cu aluatul la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp, strangeti resturile de aluat ramase si intindeti o foaie de aluat cu grosimea de 0,5 cm. Din acest aluat decupati forme de ursuleti, stelute, floricele sau ce mai doriti. Coaceti-le la cuptorul incins la 180 grade Celsius pentru 10-12 minute. Lasati-le sa se raceasca complet. Le veti folosi la ornat tarta.
Scoateti tarta de la frigider si coaceti in cuptor pentru 15 minute. Dupa acest timp, scoateti tarta din cuptor, indepartati hartia de copt si boabele de fasole si mai dati la cuptor pentru inca 15 minute pana ce aluatul este copt. Lasati crusta de tarta sa se raceasca complet.
Pentru jeleul de zmeura: Intr-un ibric puneti zmeura congelata impreuna cu zaharul si zeama de lamaie. Dati ibricul pe foc si lasati sa fiarba 10-12 minute pana ce zmeura incepe sa se inmoaie. Hidratati gelatina granule cu apa si lasati deoparte. Strecurati zmeura intr-o strecuratoare ajutandu-va de o lingura sa o pasati foarte bine si sa obtineti un piure fin. Aruncati samburii de zmeura. Cat inca este piureul de zmeura cald adaugati gelatina hidratata si amestecati bine. Lasati jeleul sa se raceasca complet la temperatura camerei.
Pentru umplutura: intr-un castron amestecati mascarpone si zaharul pudra pana obtineti o crema pufoasa. Adaugati extractul de vanilie si frisca batuta si amestecati usor.
Pentru montaj: puneti crusta de tarta pe un platou de servit. In crusta de tarta puneti jumatate din amestecul de mascarpone si frisca, nivelati cu ajutorul unei spatule. Turnati jeleul de zmeura si intindeti-l pe toata suprafata tartei. Peste jeleul de zmeura puneti restul de amestec de mascarpone si frisca si intindeti bine, nivelati cu o spatula.
Ornati tarta dupa cum doriti.