Peste chinezesc cu morcovi, telina si ciuperci

2
453

In China, principiul “nici o masa fara peste” functioneaza la fel de bine ca si la noi. Ba chiar mai bine, pestele este savurat destul de des la mesele chinezesti, mai ales la mesele festive, sau de sarbatori.
Azi am ales o reteta mai usoara, intrucat caldura de afara ma napadise, in plus, nu mai postasem demult o reteta chinezeasca. Mancarea asta am savurat-o exact in ultima mea zi inainte de a pleca din China, mi-a ramas la suflet si am zis ca neaparat trebuie sa o incerc. Atunci cand mi s-a adus la masa, am intrebat pe domnisoara care ma servea ce contine mancarea, mi-a zis ingredientele, le-am inteles pe toate, mai putin un tip de ingredient…mi-a repetat de cateva ori, am cautat in dictionare, peste tot…nu-mi dadeam seama ce este, cand aproape ca renuntasem, am gasit: ciuperci pleurotus!:)

Ingrediente:
200 g file peste cod taiat cuburi (sau crap sau lavrac sau dorada)
4-5 ciuperci pleurotus
2 tije de telina verde taiate oblic (apio )
1 morcov taiat oblic
100 g amidon
1 ou
1 catel de usturoi zdrobit
1 bucata mica de ghimbir proaspat tocat marunt
2 lingurite sos de soia
1 lingurita otet de vin (alcool de gatit)
2 lingurite sos de peste
1 ligurita ulei de arahide
sare, piper
200 ml ulei pentru prajit

(tin sa mentionez ca mancarea nu va avea acelasi gust daca puneti telina din aceea alba in loc de tijele de telina), ma refer la tijele astea de telina

 

batem oul intr-un castron
apoi bucatile de peste le tavalim prin amidon
api le dam prin oul batut
si apoi iar prin amidon
intr-o tigaie incingem uleiul si prajim bucatile de peste
cand capata o culoare aurie, le scoatem pe un servet sa se scurga si le lasam deoparte
in wok incingem 2 lingurite de ulei de arahide, adaugam ghimbirul si usturoiul, calim 30 de secunde
adaugam morcovii
apoi telina
si ciupercile pleurotus…apoi sarea si piperul. Ciupercile vor lasa un pic de apa, ceea ce ne va crea un sos delicios
adaugam apoi sosul de soia, sosul de peste, vinul de orez, 1 lingurita de amidon dizolvata in apa
sosul se ingroasa un pic, apoi adaugam bucatile de peste pane
amestecam totul pret de cateva secunde
luam wokul de pe foc si servim imediat pe un platou
sau in boluri mai mici alaturi de orez
Previous articleBiscuiti sarati cu aluat de cartofi
Next articlePui chinezesc in stil Sichuan 辣椒鸡
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

2 COMMENTS

  1. buna, eu urmaresc un serial TV, coreean si imi place tare mult felul cum gatesc ; ce pun in mancare cum se combina si modul de a se insanatosi, cand sunt bolnavi… pur si simplu bucataria lor m-a fascinat!
    ma alatur si eu tie din aceasta curiozitate si te pun la mine pe blog!. La cat mai multe postari!
    o sa incerc si eu!

  2. multumiri din toata inima.cautam de mult modalitatea cum e facut pestele asa prajit si in final…la noi la calarasi se serveste un meniu cu peste preparat la fel doar ca are doar legume si morcovi si acel sos.ai cumva reteta acelui sos?putin iute

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − ten =