Pui cu ciuperci shiitake

11
1304
Aceasta mancare delicioasa imi aduce mereu aminte de copilasii chinezi…da, de zeci si sute de copilasi chinezi zglobii si zgomotosi, hazlii, neastamparati si infometati…Prima data am savurat aceasta mancare la o gradinita din China unde predam engleza. La pranz se servea masa intr-o cantina mare unde se strangeau copilasii care se asezau cumintei la mese ca sa isi manance pranzul. Si imi aduc aminte ce fericiti erau atunci cand li se aducea la masa mancarea lor preferata: pui cu ciuperci shiitake. Pe langa faptul ca este foarte satioasa, are si un gust nemaipomenit, ciupercile negre ii dau un gust aparte, aromat si tare placut. De la bucatarii acelei cantine am furat aceasta reteta si iata, astazi am aplicat-o in bucataria mea.
Ne trebuie:
3 pulpe de pui dezosate fara piele
1 fir de praz
1 morcov
5 ciuperci shiitake uscate
1 bucata de ghimbir
3 catei de usturoi
2 lingurite de ulei
3 lingurite sos de soia
3 linguri ulei pentru prajit
1 lingurita ulei de susan
pentru marinat:
albusul de la 1 ou
1 lingurita vin de orez (alcool de gatit)
1 lingura sos de soia
1 lingurita amidon
1 praf de sare
Inainte de a ne apuca sa gatim aceasta mancare, primul lucru si primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa punem la inmuiat in apa calda ciupercile shiitake, deoarece ele necesita mai mult timp pana se rehidrateaza. Uscate, ele arata cam asa:
asadar, ele se pun intr-un castron cu apa fiarta si se lasa la hidratat pentru 30 de minute
apoi taiem pulpitele de pui in bucati mai mici,
adaugam un pic de sare
apoi peste ele adaugam albusul de ou, 1 lingurita sos de soia, vinul de orez (alcool de gatit)si amidonul
amestecam totul si dam la frigider apoi incepem sa taiem legumele:
morcovii ii taiem fasiute dreptunghiulare:
usturoiul se prepara dupa tehnica urmatoare: se ia un catel de usturoi
se aseaza peste el lama unui cutit si apoi se loveste puternic lama cutitului
in felul acesta usturoiul este zdrobit si isi elibereaza toate aromele placute. Apoi se toaca cu cutitul, marunt; se procedeaza la fel si cu ceilalti catei de usturoi
prazul se taie fasii
iar ghimbirul feliute
scoatem ciupercile de la inmuiat si le taiem fasii
Intr-un wok incingem uleiul si adaugam bucatile de pui marinate. Le calim la foc iute pana ce carnea nu mai este roz. Aceasta este prima etapa de gatire a carnii. Scoatem carnea pe o farfurie si o lasam deoparte.
reasezam wok-ul pe foc, picuram 1 lingurita ulei si lasam sa se incinga bine pana fumega. In acest moment adaugam usturoiul, prazul si ghimbirul
calim impreuna cateva secunde, apoi adaugam morcovii
ciupercile shiitake taiate si calim pret de 1 minut.
Punem din nou bucatelele de pui prajite (a doua etapa de gatire a carnii)
Adaugam sosul de soia si mai calim 1 minut pe foc pana ce toate aromele se intrepatrund. La sfarsit picuram uleil de susan si amestecam din nou.
Asezam pe o farfurie
Si servim imediat
Previous articleTarta cu mure
Next articleBaclava turceasca
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

11 COMMENTS

  1. Eu sint mereu prezenta la tine….nici nu se poate altfel…la asemenea bunatati si frumuseti…
    Trebuie sa incerc si eu puiul asta cu shiitake!Oare cu shiitake proaspete merge?Iti doresc o saptamina minunata!xxx
    Ps.aparatul meu este Kodak Z812 IS

  2. Carmen, iti multumesc, esti o dulce! Cu ciuperci shiitake proaspete n-am incercat pana acum, ca nu prea am gasit pe la noi. Si le vedeam si in China destul de des in stare deshidratata, eu numai asa le cunosc. Cu ciuperci proaspete trebuie sa fie si mai buna mancarea asta.
    P.S eu am un Canon Ixus 750

  3. De cand citesc blogul tau imi ploua in gura. Am mancat zilele trecute o supa hot&sour, am incercat sa gasesc o reteta pe net si asa am ajuns la blogul tau. Din pacate nu gasesc toate ingredientele de care as avea nevoie.
    Iti dau dreptate cand spui ca daca nu folosesc ingredientele potrivite, nu e la fel ca la restaurantul chinezesc. Si eu mai incerc sa fac cate ceva compatibil cu retetele chinezeste insa fara toate ingredientele nu iasa acelasi gust.
    Pentru hot & sour soup ai ceva reteta? Mi s-a parut de-a dreptul incredibila.

  4. De cand citesc blogul tau imi ploua in gura. Am mancat zilele trecute o supa hot&sour, am incercat sa gasesc o reteta pe net si asa am ajuns la blogul tau. Din pacate nu gasesc toate ingredientele de care as avea nevoie.
    Iti dau dreptate cand spui ca daca nu folosesc ingredientele potrivite, nu e la fel ca la restaurantul chinezesc. Si eu mai incerc sa fac cate ceva compatibil cu retetele chinezeste insa fara toate ingredientele nu iasa acelasi gust.
    Pentru hot & sour soup ai ceva reteta? Mi s-a parut de-a dreptul incredibila.

  5. Ovidiu, iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Tocmai zilele trecute am facut hot$sour soup, am facut si poze, cat de curand am sa o postez. Sper sa-ti placa!

  6. Ati mai gasit intre timp ciuperci shiitake?pt ca si eu le caut de ceva vreme insa am gasit numai proaspete pe diverse site-uri bio…insa le-as vrea pe cele deshidratate pt ca din astea am mai mancat si sunt super!mersi!

  7. esti super si tu si mancarea e perfect blogul tau are multe imagini si explicatii foarte bune cred ca si cel mai nepriceput om ar putea sa gateasca dupa retetele tale ai putea sa scrii o carte cu retetele de pe blog,asta spune despre tine ca ai mult talent,esti superrr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 5 =