Pasca cu nuci si caramel blat fraged cu nuci, umplutură cremoasă cu Hochland brânză de vaci și stafide, topping de caramel sărat, nuci prăjite.
La noi acasă masa de Paște a fost mereu un motiv în plus să ne strângem toți ai casei, să ne bucurăm unii de ceilalți și să degustăm bunătățile pregătite de gospodinele din familie. La finalul mesei, pe lângă cozonac și câteva dulciuri, mereu a existat și Pască, desertul preferat de către noi toți.
Până acum câțiva ani, mama era cea care pregătea mereu Pasca, însă recent, am început să o pregătesc și eu. Am început prima dată cu Pasca cu blat de cozonac, apoi am făcut o variantă mai modernă de Pască cu ciocolată.
Pentru Pasca de anul acesta am ales ceva mai puțin tradițional: caramel și nuci, însă am păstrat umplutura clasică de brânză cu stafide pentru că stafidele se potrivesc de minune cu gustul de caramel!
Ideea a pornit de la Cheesecake cu nuci și caramel pe care am postat-o pe blog acum ceva timp. Dacă și voi sunteți iubitori de caramel, să știți că această Pască este pentru voi! Eu mi-am dorit pentru Pasca mea o umplutură cremoasă dar și ușoară, care să contrasteze cu dulceața caramelului, așa că am folosit delicioasa brânză de vaci Hochland cu grăsime 6% . A fost o surpriză foarte plăcută și cu siguranță am să o refac curând!
Iar dacă vreți să vedeți cum am pregătit această Pască cu nuci și caramel, v-am lăsat un video pe Instagram .
- Ingrediente:
- ( o Pască cu diametrul de 22 cm)
- pentru blat :
- 120 g făină de grâu
- 70 g zahăr pudră
- 1/3 linguriță sare
- ½ linguriță praf de copt
- 100 g unt rece 82% grăsime
- 2 gălbenușuri de ou
- 30 ml apă rece
- 100 g miez nucă
- pentru umplutura de brânză:
- 450 g Hochland Brânză de vaci
- 120 g zahăr
- 3 ouă întregi
- 100 g smântână fermentată
- 50 g făină de grâu
- 1 linguriță pastă de vanilie
- Coaja rasă de la 1 portocală bio
- 100 g stafide
- 70 g unt topit
- Pentru sosul de caramel:
- 200 g zahăr
- 80 g unt 82% grăsime
- 250 ml frisca lichida 35% grăsime
- 1 linguriță extract vanilie
- 1/3 linguriță sare
- pentru decor:
- miez de nucă prăjită
MOD DE PREPARARE:
Pregătim blatul: Încingem cuptorul la 170 grade Celsius. Punem miezul de nucă în vasul unui blender și îl mărunțim, scoatem miezul tocat și îl lăsăm deoparte. În vasul aceluiași blender punem făina împreună cu zahărul, sarea și praful de copt.
Adăugăm untul rece tăiat cubulețe și pornim blenderul pentru câteva secunde până ce obținem o compoziție nisipoasă. Adăugăm gălbenușurile și apa și pornim din nou blenderul pentru câteva secunde până ce obținem un aluat care începe să se adune. La final încorporăm nuca tocată.
Coacem blatul: punem aluatul într-o formă de tort cu fund detașabil. Tapetăm fundul și pereții tăvii cu aluat, nivelăm cu ajutorul unei linguri. Dăm blatul la cuptorul încins pentru 15 minute, coacem blatul parțial. Scoatem blatul și îl lăsăm deoparte.
Pregătim umplutura: Hidratăm stafidele în 70 ml apă. Într-un castron încăpător punem Hochland Brânză de vaci, adăugăm zahărul și amestecăm bine. Punem ouăle, stafidele hidratate și scurse de apă, apoi restul ingredientelor și amestecăm totul foarte bine până obținem o compoziție omogenă.
Coacem Pasca: turnăm compoziția în blat, nivelăm bine și dăm la cuptorul încins pentru 40 de minute. Scoatem Pasca din cuptor și lăsăm să se răcească complet, după care o dăm la frigider.
Pregătim caramelul: Într-o tigaie punem zahărul și dăm tigaia pe foc. Nivelăm zahărul pe toată suprafața tigăii și lăsăm să se caramelizeze la foc mic spre mediu. Între timp, într-un ibric încălzim frișca lichidă. Când zahărul este caramelizat, turnăm încet frișca lichidă încălzită, amestecând încontinuu. Adăugăm untul și mai gătim 2-3 minute, după care adăugăm extractul de vanilie și sarea. Lăsăm deoparte să se răcească complet la temperatura camerei.
Scoatem Pasca de la frigider, turnăm pe deasupra sosul de caramel, ornăm cu miez de nucă prăjită.
Este atat de fina si delicata!