Cartofi picanti chinezesti 酸辣土豆丝

32
4532

I’m back! 🙂 M-am intors…Inca mai visez la zilele minunate petrecute in Belgia si tot oftez uitandu-ma la poze, dar incerc sa ma consolez cu faptul ca am ramas cu niste amintiri placute. Am sa va impartasesc din experienta mea in zilele ce urmeaza, acum repede repejor sa va povestesc despre o alta minune culinara chinezeasca. Ziceam mai demult printr-o postare de Pui cu curry si caju cum ca prietenia dintre chinez si cartof nu este una foarte stransa, dar din cand in cand se mai intampla ca un cartof sa nimereasca prin farfuria chinezului :). Asa se intampla si astazi cand chinezul, in special cel din zona Sichuan, prefera cartoful stir fry, deci CALIT ci nu PRAJIT . Pentru el, cartoful prajit este doar un snack inventat de occidentali care nu-si are locul intr-un meniu chinezesc. De-a lungul timpului insa, s-a multumit sa pregateasca cartoful astfel incat sa nu fie nici prea fiert, nici prea prajit, ci oarecum crocant, dar patruns si numai bun de mancat.
Pentru cine e iubitor de cartof si nu are idee cum sa-l mai pregateasca, iata aici o idee:

 

1 cartof mare (de preferat unul mare ca sa iasa feliile cat mai egale)
sau 2 cartofi mijlocii
1 ardei verde gras
2 catei de usturoi
3 ardei uscati iuti
1 lingurita boabe piper Sichuan
1/2 lingurita sare
2 lingurite ulei
2 lingurite vin de orez alb (alcool de gatit, dar alb sa fie!)
mai intai taiem cartoful in felii rotunde
 dupa care taiem feliile in bastonase subtiri, mai subtiri decat cele pentru prajit, le trecem printr-un jet de apa rece si le stergem cu un prosop de bucatarie
ardeiul gras in taiem fasiute
in wok punem la incins uleiul si adaugam boabele de piper Sichuan, le lasam cateva secunde sa aromatizeze uleiul, timp in care isi vor schimba culoarea
le scoatem din tigaie si adaugam tecile de ardei iuti
le lasam cateva secunde (deschideti geamul si luati o gura mare de aer caci va veni un miros puternic si iute din wok! :))) ), apoi adaugati usturoiul tocat
adaugati si cartofii pai
si ii caliti pana vor capata o culoare aurie placuta
adaugati apoi fasiile de ardei verde
mai caliti 1 minut dupa care potriviti de sare
adaugati si vinul de orez  (el va inmuia cartoful, dar nu foarte mult)
transferati pe un platou si serviti imediat

 

garnisiti eventual cu cateva fire de ceapa verde

 

 

 cartoful reloaded in stil chinzesc 🙂

 

are o textura tare interesanta
si un gust aparte
sper sa va placa!

 

Enjoy!
Previous articleCireşe în aluat tempura
Next articleBelgia 2011-Bruxelles
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

32 COMMENTS

  1. bine ai revenit!eu sigur voi incerca acesti cartofi.nici thailandezii nu-s prieteni cu cartoful,doar in fast food am vazut cartofi prajiti.oricum in reteta ta n-are ce sa nu fie bun.pup!

  2. De-abia astept impresiile din Belgia, macar, asa am ocazia sa o vad si eu prin ochii si emotia transmisa de tine. Cartofii acestia vor fi testati imediat, chiar astazi, pentru am tot ce-mi trebuie si sunt curioasa cum sunt, mai ales ca picant imi place la nebunie in combinatie cu textura celor doua legume. O saptamana frumoasa!

  3. Buna Andreea. Ma bucur ca iti place noul look al blogului, nu ma puteam hotari ce culoare sa aleg pentru fundal. Unele modificari de pe blog se datoreaza Antoninei si Anei :). Pup!

  4. Draga mea Sarah, cartof nici eu nu prea am vazut prin Thailanda. In China, am vazut ca mai nou se incearca o combinatie de mancaruri moderne straine cu cele chinezesti. O ciudatenie care nu le iese de nicio culoare! Insa mancarurile traditionale sunt senzationale! Pup u back!

  5. Doamna Elena, acum sortez de zor la poze, caci as fi in stare sa le pun pe toate, dar incerc sa ma abtin:). Daca ati facut cartofii sa-mi ziceti ce parere ati avut de ei. Sper sa va fi placut.

  6. Anto, sigu se gaseste aparat din ala! Pana una-alta cred ca poti rezolva treaba si cu razatoarea aia minune, Werner parca ii zice. Iar aparat d-ala de feliat cartofi am vazut parca in…Ikea? Nu sunt foarte sigura, sau parca prin Cora…Hai ca te-am zapacit de tot! 🙂 Si eu abia astept sa postez pozele. Pup.

  7. Ancoo, 这种饭的名字就是酸辣土豆丝。 你吃过了这种菜, 没有?我第一次在上海吃这种饭.开始的时候感觉很奇怪!后来我就习惯了!:)

  8. Mihaela, piperul asta da un gust aparte mancarurilor chinezesti. Este mult mai parfumat decat piperul negru sau cel rosu. In State sigur il gasesti mult mai repede in magazinele chinezesti decat la noi in tara. Nu am incercat cu piper negru, dar cred ca e ok. Pup.

  9. Doamna Elena, ma bucur tare mult ca v-au placut cartofii gatiti in acest fel! Mie imi place mult textura lor! Sunt usor crocanti, dar in acelasi timp si moi! Va imbratisez cu mult drag!

  10. Buna ziua
    Numele meu este Constantin Iacob si as dori sa facem un schimb de linkuri – 3 way link exchange – in sensul ca eu voi pune linkul dumneavoastra pe http://oraselulvesel2.blogspot.com/ iar dumneavoastra imi adaugati un link catre http://iasi365.com cu titlul Iasi (fara diacritice)
    Astept raspuns de la dumneavoastra indiferent daca acesta este pozitiv sau negativ
    Va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate si toate cele bune.

  11. mie cartofii tai imi plac,mai ales ca m-am documentat destre cartofii frantuzesti ce le zicem noi pai si asta e ideea,chinezii sau fratujii au inteles.marturisesc ca mie imi e mai greu ca am o part a famieiei care ii vrea moi si o alta parte care ii vrea crocanti la exterior,si moi la interior ,cum trebuie sa fie de fapt,ca de aia se bat belgienii cu frantujii pe paternitate.nu stiu de ce nu i-o zice materniatate,dar sa trecem ca de obicei peste asta.dupa atata logoree am sa inerc reteta,in mod sigur.

  12. Ramona, Pansy, mie una mi-au placut mult cartofii astia. Intr-adevar se fac mai repede si nu sunt atat de calorici. Pansy daca faci acesti cartofi sa-mi spui cum ti-au iesit. Pup!

  13. Foaaarte buni. mai ales cu sos de soia ori sos dulce iute. Se papa independent ori garnitura. Multumim pt. reteta. Am incercat sa o gasesc mai multa vreme si nu am reusit. Asa ca am ,,inventat,, ceva care sa semene. adica spalam cartofii transati in mai multe ape sa scurga amidonul, apoi ii lasam acoperiti cu apa si o lingura de otet 2 ore. Infierbantam apa cat sa ii acopere in mod separat, apoi prajeam piperul cu fasiute de ardei iute, puneam cartorii scursi desupra, amestecam putin, adaugam apa clocotita si ii pandeam sa nu se inmoaie, apoi ii scurgeam. Multa munca….
    inca odata felicitari se vede ca retetele au fost si preparate nu doar copiate.
    Adrian

    • Cartofii preparati in stilul de care zici tu cred ca se sfaramau oarecum la prajit in wok, nu? :). Felul acesta de mancare este specific zonei Sichuan, de aceea are in continut si piperul acela Sichuan, pe care vi-l recomand cu caldura. Cartofii pregatiti in stil chinezesc dupa reteta aceasta se si gatesc, adica se patrund, iar alcoolul acela de gatit ii ajuta sa se inmoaie, dar sa si ramana crocanti in acelasi timp. Ma bucur ca v-a placut reteta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × one =