Iata reusesc intr-un final sa postez reteta tortului nr. 2 pregatit de ziua sotului meu si totodata aniversarea zilei noastre de casatorie. Anul acesta m-am hotarat sa pregatesc 2 torturi pentru ca am avut 2 idei si nu am stiut asupra careia sa ma opresc. Si pentru ca acest tort a avut un impact vizual mai mare, multi m-au rugat sa postez prima data acest tort, dupa care pe primul.
Despre tortul acesta va spun asa: este foaaarte racoritor, avand in vedere ca are inghetata, nu este foarte dulce, deoarece contine lemoncurd, are zmeura (fructul meu preferat!), se poate pastra mult timp la congelator, asta daca va lasa inima sa mai pastrati si pentru a doua zi :). Pentru un gust special, am pus si niste limoncello (lichior de lamaie veritabil italienesc:) ), pentru a fi sigura ca inghetata nu va face ace de gheata in timpul congelarii. Pentru o tenta si mai racoroasa l-am insiropat tot cu limoncello :). Daca serviti acest tort copiilor sau nu doriti alcool, atunci bineinteles, renuntati la a mai adauga limoncello, ci faceti un sirop din 50 ml apa, 50 g zahar si 50 ml suc de lamaie.
Poze din timpul prepararii nu am, insa se face destul de usor, deci nu va faceti probleme.
Ingrediente:
pentru un tort cu diametrul de 20 cm
Pentru blat:
2 oua
60 g zahar
1 praf sare
coaja de la 1 lamaie
60 g faina
Incingem cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un castron mixam ouale la temperatura camerei impreuna cu sarea si zaharul pana ce isi dubleaza volumul si se deschid la culoare (in jur de 10 minute). Adaugam coaja de lamaie si mai mixam inca 1 minut. Adaugam faina si amestecam usor cu miscari de sus in jos cu ajutorul unei palete.
Turnam compozitia intr-o forma de tort cu inel detasabil, unsa cu unt si tapetata cu faina. “Trantim” usor forma de copt de blatul de bucatarie pentru a se elibera eventualele bule de aer din aluat.
Dam tava la cuptor pentru 15-20 de minute. Vom obtine un blat crescut, dar nu foarte inalt. Ne dorim un blat destul de subtire, deoarece restul tortului va fi constituit din crema pentru inghetata.
Lasam blatul sa se racoreasca in cuptorul intredeschis pentru 20 de minute, dupa care il putem scoate. Il eliberam din forma de tort si il lasam sa se raceasca complet.
Pentru crema:
250 g lemoncurd (crema de lamaie)
200 ml frisca lichida
100 g crema mascarpone
250 g zmeura proaspata
30 ml limoncello
pentru insiropat:
50 ml limoncello
50 ml apa rece
pentru decor:
3 linguri lemoncurd
100 g zmeura proaspata
menta proaspata
pentru lemoncurd:
4 galbenusuri
200 g zahar
200 ml suc de lamaie
coaja de la 2 lamai
160 g unt taiat cubulete
2 lingurite zahar vanilat
Lemon curd (crema de lamaie) se poate prepara din timp si se poate pastra la frigider chiar si o saptamana.
Intr-un castron asezat pe bain marin punem galbenusurile de ou, zaharul, sucul de lamaie si coaja de lamaie si amestecam totul foarte bine. Amestecam timp de 8-10 minute pana ce obtinem o crema consistenta care se tine de lingura. Pentru o consistenta mai fina, puteti trece crema printr-o sita deasa si strecurati crema de coaja de lamaie. Adaugam untul, bucatica cu bucatica, amestecand incontinuu pana ce terminam toata cantitatea de unt, dupa care adaugam si zaharul vanilat. Lasam lemoncurd sa se raceasca complet, dupa care il putem da la frigider. Nu uiam sa pastram 3 linguri de lemoncurd si pentru ornat!
Pentru crema: intr-un vas mixam frisca lichida cu crema mascarpone si limoncello. Adaugam lemoncurd, mixam totul foarte bine si dam la frigider sau folosim crema imediat.
Asamblarea tortului: intepam blatul din loc in loc si il insiropam cu amestecul de apa si limoncello. Punem deasupra jumatate din crema de inghetata, “infigem” in crema zmeura proaspata si adaugam restul de crema. Nivelam totul bine si dam forma de tort la congelator invelita in folie alimentara pentru 6-7 ore. Eu l-am lasat peste noapte.
Cu 10 minute inainte de a servi tortul, il scoatem de la congelator, il eliberam din forma de tort, il transferam pe un platou de servit. Pe deasupra punem cele 3 linguri de lemoncurd si pe deasupra punem zmeura proaspata si frunzulite de menta. Taiem felii cu ajutorul unui cutit bine ascutit si trecut prin apa fierbinte.
Enjoy!