Tort de inghetata cu menta si ciocolata

4
1203

 

 

De ceva timp imi tot propun sa va scriu aici reteta tortului de ziua sotului meu si ziua casatoriei noastre. Desi a trecut ceva timp de cand am sarbatorit, tortul a mai rezistat ceva timp in congelator caci de fiecare data cand servim din el, luam feliute mici si racoroase. Este un tort delicios, se face extrem de repede, si poate deveni sufletul oricarei petrecerei fierbinti de vara :).
Ingrediente pentru un tort cu diametrul de 20 cm:
pentru blat:
200 g biscuiti digestivi
2 linguri cacao neagra
150 g unt topit
pentru inghetata de menta:
250 g mascarpone
350 g lapte condensat indulcit
2 lingurite esenta de Menta Americana dr. Oetker
2 linguri lichior de menta
1 lingurita zahar vanilat
150 g smantana lichida pentru frisca
100 g ciocolata cu menta
pentru inghetata de ciocolata:
200 g ciocolata neagra
50 ml lapte
50 g zahar
1 lingura cacao
250 g smantana lichida pentru frisca
pentru decor:
ciocolata neagra topita
frunze de menta
frunze/flori de ciocolata
Pentru blat, puneti biscuitii rupti in bucati intr-un robot de bucatarie impreuna cu cacao si macinati totul bine pana obtineti o pudra fina. Adaugati untul topit si amestecati bine pana obtineti o compozitie nisipoasa. Testati compozitita: luati putina compozitie, strangeti-o in pumn. Daca isi pastreaza forma, atunci o puteti monta in forma de inel pentru tort.
Luati o forma de tort cu inel detasabil. Puneti toata compozitia de blat in forma si presati compozitia bine pe fundul formei astfel incat sa obtineti un blat compact. Aici va puteti ajuta de fundul unui pahar sau de o lingura pentru a obtine un blat drept si uniform. Dati form de tort la frigider.
Pentru inghetata de menta si ciocolata, puneti intr-un bol crema mascarpone impreuna cu laptele condensat si mixati totul bine pana ce obtineti o crema pufoasa. Adaugati esenta de menta, lichiorul de menta si zaharul vanilat si amestecati din nou. Cu ajutorul unui cutit tocati bucati mici ciocolata cu menta si cu ajutorul unei spatule incorporati usor in compozitie. La sfarsit, intr-un bol separat bateti smantana lichida pentru frisca pana obtineti o compozitie pufoasa. Incorporati usor frisca in compozitia de menta.
Scoateti blatul de la frigider, turnati toata compozitia in forma de tort si dati la congelator pentru 1 ora pana ce se intareste suficient pentru a putea sustine compozitia de ciocolata.
Pentru inghetata de ciocolata cu menta, asezati un bol deasupra unei cratite cu putina apa care fierbe. Aveti grija ca bolul respectiv sa nu atinga fundul cratitei si nici apa care fierbe sa nu dea pe afara. In bol puneti ciocolata rupta bucati, impreuna cu laptele, zaharul si cacaoa. Amestecati totul bine pana ce ciocolata se topeste si obtineti o compozitie lichida. Luati bolul de pe foc si lasati compozitia sa se raceasca al temperatura camerei, apoi dati la frigider pentru 30 de minute. Bateti smantana pentru frisca pana obtineti o crema pufoasa, dupa care incorporati-o in amestecul de ciocolata.
Scoateti tortul de inghetata cu menta de la congelator, turnati compozitia de ciocolata peste si nivelati bine cu ajutorul unei spatule. Inveliti in folie alimentara forma de tort si dati tortul la congelator pentru 12 ore.

 

Cu 15 minute inainte se servire scoateti tortul de la congelator si lasati-l la temperatura camerei pentru 10 minute. Eliberati inelul de tort, transferati tortul pe platoul de servit. Ornati tortul dupa preferinta cu ciocolata topita, aschii de ciocolata, menta proaspata.
Taiati tortul in felii cu un cutit trecut prin apa fierbinte.
Este tare aromat si racoros! O sa va placa!
Enjoy!
Previous articlePasta de fasole
Next articleCookies cu menta si ciocolata
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

4 COMMENTS

  1. Am făcut acest tort îtr-o forma de cozonac pt ca nu aveam forma de tort cu diametrul de 20cm.A ieșit o minunăție. As schimba însă zaharul tos de la crema de ciocolata și l-as înlocui cu zahar pudra. Deși ciocolata era topita ,a trebuit sa amestec pentru a topi zaharul complet mai mult de 10 minute energic. În rest totul a fost la superlativ. Mulțumesc pt aceasta minunata reteta.

    • Lia, iti multumesc tare mult ca ai incercat aceasta reteta si iti multumesc mult si pentru comentariu! Da, cred ca este o idee buna sa punem zahar pudra in loc de zahar tos caci se topeste mai repede.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + twenty =