Crema de mamaliga cu naut si chorizo

0
7050
image_pdfimage_print

 

Nu stiu despre voi, dar mie mi-a placut dintotdeauna mamaliga. Da, simpla si banala mamaliga facuta din apa si malai. Imi aduc aminte cum punea bunica pe pirostriile din vatra un tuci mare cu apa pe care o fierbea impreuna cu o lingura de sare. Cand incepea apa sa fiarba, turna in fir subtire malaiul fin cernut de tara si amesteca incet-incet cu facaletul in tuci pana obtinea un pasat subtire. Avea atata rabdare sa amestece in tuci minute intregi suferind cu stoicism caldura focului din vatra sau stropii fierbinti de pasat care sareau din tuci. Dupa ce lasa o perioada pasatul sa fiarba, turna din nou malai incet-incet pana mamaliga se ingrosa. Intindea masa mica si joasa din bucatarie, o stergea temeinic cu maturica din pene de gasca. Punea un castronel cu apa rece pe masa, inmuia o lingura de lemn in apa rece, apoi presa lingura de lemn pe suprafata mamaligii din tuci ca sa o niveleze. Apoi, cu miscari ferme rasturna tot tuciul rapid si dintr-odata pe masa joasa. In mijlocul mesei aparea o mandrete de mamaliga galbena-aurie perfect rotunda si fierbiiiinte. In tuci si pe marginile tuciului intotdeauna mai ramanea un bot mic mamaliga pe care il curata cu lingura si il  punea langa mamaliga. Insa noi niciodata nu mancam din botul ala pentru ca ne zicea ca daca mancam din el ramanem de coada la scoala. In schimb, ne taia cate o felie mare de mamaliga pe care o mancam mereu cu branza proaspata facuta de ea, ou ochi facut in tigaia de fonta cu 3 picioare mostenita de la bunicii ei. Uf, ce vremuri!

In zilele noastre, nu prea se mai gaseste malai din acela fin macinat la moara traditionala, ci malaiul “instant” grisat care iti face o mamaliga in mai putin de 10 minute. Nu ca n-ar fi buna mamaliga asta, insa mamliga ca cea a bunicii nu face nimeni! Asa ca astazi nici eu nu am sa pregatesc mamaliga clasica, ci o crema de mamaliga, caci am auzit ca e la moda :). Adica un fel de terci, sau pasat (cum vreti sa-i ziceti) aromat cu unt si parmezan. Iar ca topping un delicios amestec de naut de la SunFood cu chorizo. Pe langa toate acestea, am pregatit si niste rosii cherry la tigaie, pentru un gust acrisor si o culoare rosie placuta.

Ingrediente:

pentru crema de mamaliga:

  • 400 ml apa
  • 50 g malai
  • 1/2 lingurita sare
  • 50 g unt
  • 30 g parmezan

pentru topping:

(optional)

  • 1 crenguta rosii cherry
  • 2 lingurite ulei masline
  • sare
  • piper

Pentru inceput, preparati crema de mamaliga. Folositi un tuci de fonta sau o oala cu fund dublu. Puneti apa impreuna cu sarea si lasati sa fiarba. Cand apa ajunge la punctul de fierbere, turnati incet-incet in fir subtire malaiul.

 

Acoperiti tuciul cu un capac si lasati mamaliga sa fiarba la foc mic timp de 10 minute pana ce obtineti un terci. Din cand in cand amestecati cu un tel.

Adaugati untul si parmezanul ras si amestecati din nou. Veti obtine un terci delicios de o cremozitate incredibila!

 

Puneti din nou capacul si pastrati la cald pana ce pregatiti topping-ul.

Taiati carnatul chorizo, incingeti o tigaie non aderenta sau de fonta. Puneti bucatile de carnat si lasati sa se prajeasca la foc mic pana ce acesta isi elibereaza toate aromele si culoarea rosiatica de la paprika.

Tocati usturoiul feliute si adaugati-l peste carnatul chorizo. Caliti totul la foc mic timp de 1 minut.

Desfaceti conserva de naut, puneti nautul intr-o sita si treceti printr-un jet de apa rece.

Scurgeti bine nautul si adaugati-l in tigaie peste chorizo si usturoi.

Caliti totul timp de 5 minute pana ce nautul capata toate aromele din tigaie. La sfarsit presarati cimbrisor proasapat si sunteti gata.

Intr-o farfurie adanca puneti crema de mamaliga

Iar pe deasupra amestecul de naut si chorizo

Optional, puteti pregati si rosiile cherry. Intr-o tigaie incingeti uleiul de masline, puneti crenguta de rosii cherry, condimentati cu sare si piper si lasati la foc mic sa se caleasca rosiile pana ce devin moi la interior, iar la exterior capata un aspect de usor parlit.

Langa amestecul de naut si chorizo adaugati si o crenguta de rosii

Aveti un preparat cald, delicios si satios care sa va dea destula energie pentru zilele friguroase de iarna.

Aveti in acelasi preparat o mamaliga cremoasa si aromata, un topping crocant cu naut si picant cu chorizo, si rosii coapte.

Enjoy!

Previous articleZece idei de supe chinezesti
Next articleMancare de cartofi cu rosii si afumatura
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here