Pentru cei care tin post, iata o reteta chinezeasca tare simpla, deloc grea si delicioasa. Prima data cand am mancat acest tip de mancare in China, mi s-a parut ceva tare ciudat. Prima impresie a fost ca trebuie sa aiba un gust dulce si greu. M-am inselat, caci mi-a placut tare mult si de atunci am mai mancat aceasta mancare in alte cateva restaurante. Am intalnit si alte variante ale acestui deliciu: cu porumb dulce in loc de morcov, sau cu telina, morcov si ardei iute. Eu azi am optat pentru prima varianta pe care am mancat-o. Adica aceasta:
3 tije de telina verde
1 morcov mare
100 g caju crud
2 lingurite ulei vegetal
2 catei usturoi
3 fire ceapa verde (numai partea alba)
1 praf sare
1 lingurita ulei de susan
In primul rand intr-o tigaie incingem o lingurita de ulei vegetal si adaugam caju crud
il prajim usor amestecand repede cu spatula sa nu se arda (operatiunea dureaza cam 5 minute), dupa care il punem deoparte
taiem tijele de telina verde: pozitionam cate o tija cu deschizatura in jos, apoi taiem usor oblic cu cutitul feliutele, vom obtine feliuta in forma de V
morcovul il taiem in 2 pe lungime, dupa care fiecare jumatate in feliute subtiri
partea alba de la ceapa o taiem rondele, usturoiul il zdrobim cu lama cutitului dupa care il tocam bucatele
intr-o tigaie incingem cealalta lingurita de ulei vegetal, adaugam usturoiul si partea alba de la ceapa, calim cateva secunde pana se elibereaza aroma placuta
adaugam morcovul si mai amestecam pret de 1 minut
adaugam si feliutele de telina, mai calim cateva secunde
urmeaza caju prajit
amestecam totul bine (nu lasam foarte mult pe foc! vom dori niste legume usor prajite, dar crocante), potrivim de sare, picuram uleiul de susan, amestecam din nou si stingem focul.
servim imediat
la inceputul mesei
in loc de aperitiv
sau ca garnitura alaturi de mancaruri cu carne
sau orez
legume crocante, gust delicios
Enjoy!
arata foarte apetisant si suna a combinatie extra delicioasa ♥
o reteta pe care o voi incerca cu siguranta! te pup
e o gustare sanatoasa, doar ca la noi nu prea sunt tulpini de telina, mai mult radacina, care are alt gust. Cu ce crezi ca o putem inlocui?
am servit…minunat ! 🙂
esti o sursa de inspiratie inepuizabila!
Andreea, imi plac retetele tale, sunt tot timpul asa deosebite si interesante. Cred ca este o buna combinatie de alune caju si legume. Sa ai o zi placuta!
o reteta pe care o voi incerca cu siguranta!
Am servi si mi-a placut.Pup!
O minunatie de legume pline de savoare!!!Pup!
Buna Andreea, te astept cu drag la provocarea lunii decembrie "Dulce Romanie". Intra sa vezi cu ce ingrediente te provoc
http://brindusascheaua.blogspot.com/2011/12/provocarea-lunii-decembrie-2011-dulce.html
Emily, pe langa faptul ca este delicioasa, se mai face si atat de usor! 🙂 Pup!
Lina, tijele de telina (apio) se gasesc la Mega Image si la Cora. Radacina de telina schimba radical gustul acestui tip de mancare, asa ca te-as sfatui sa nu folosesti radacina in locul tijelor de telina.
Coco, ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Pansy….multumesc, ma flatezi! Sursa mea de insipiratie sunt bucatarii chinezi! Au un talent aparte in a pregati mancarurile. Stiu exact ce tip de carne cu ce leguma se potriveste, stiu cum sa le dea aroma si gust deosebit, in plus stiu foarte bine sa aranjeze mancarurile intr-un platou! O minune!
Mihaela dulce, iti multumesc! Te mai astept pe la mine. Arunca-mi si mie un fursec de la tine ca mi-ai facut tare pofta! Pup!
Oradea, astept sa-mi spui cum ti s-a parut! :))
Dia, daca ti-a placut, atunci eu zic sa mai facem o portie, ce zici? 🙂
Licuta, ma bucur asa mult ca-ti place! Legumele astea merg de minune impreuna!
Brandusa, dupa cum ti-am scris si pe blog, mare coincidenta caci tocmai eram pe postarea ta cu Provocarea lunii decembrie! Am sa postez special pentru tine fursecuri chinezesti! Pup cu drag!
Delicios! Arata..ymmmy! 😀 Si pe langa faptul ca este un preparat care arata delicios, este si foarte sanatos. 🙂
Mmmmmmm , ce bine arata !!!!
Lasand la o parte deliiile culinare cu care ne încânţi de fiecare data, vreau sa-ţi urez un călduros LA MULŢI ANI, DRAGĂ NICOLATA! Şi să mai încânţi papilele gustative ale biroului 214 si anul viitor!
Organizari, multumesc! Asa este! Specificul acestui preparat este simplitatea, insa gustul este complicat 🙂
Cat, haida si tu la o portie! 🙂 Pup
Ooo, Deliuta, multumesc! Esti o dulce! Doar stii ca vin mereu la voi cu cate o prajiturica. O sa vin mereu la voi daca ma primiti! Pupici!
Superb . Am avut rezerve privitor la cantitatea de telina. Dar mi-am propus sa am incredere. A iesit super, mai ales cu sos de piper. (nu stiu cum se realizeaza acest sos, se gaseste la Dragonul…colorat). Fetita mea a preferat un sos iute de gogosari, preparat de mine. Avand in vedere ca suntem in post aceasta retete suplineste cu brio reteta ,,porc cu alune,,. Multumim intreaga familie (doua fete si doi baieti) pt. reteta. O sa ma revansez si te ,,amenint,, cu cateva retete care probate au avut calificative la superlativ. O seara buna.
Adrian
Adrian, ma bucur din suflet sa aud astfel de cuvinte de la voi! Salutari intregii familii din partea mea! Mai ales ma bucur ca v-a placut mancarea preparata in acest mod. Telina apio nu se aseamana cu telina pe care o cunoastem noi. In plus, mancarurile preparate stir fry sunt mult mai sanatoase si mai bune la gust! Astept sa-mi dai de veste cu ce alte preparate v-ati mai delectat! Post usor sa aveti! :).