Telina, caju, morcovi stir fry

26
2412

 

Pentru cei care tin post, iata o reteta chinezeasca tare simpla, deloc grea si delicioasa. Prima data cand am mancat acest tip de mancare in China, mi s-a parut ceva tare ciudat. Prima impresie a fost ca trebuie sa aiba un gust dulce si greu. M-am inselat, caci mi-a placut tare mult si de atunci am mai mancat aceasta mancare in alte cateva restaurante. Am intalnit si alte variante ale acestui deliciu: cu porumb dulce in loc de morcov, sau cu telina, morcov si ardei iute. Eu azi am optat pentru prima varianta pe care am mancat-o. Adica aceasta:

 

3 tije de telina verde
1 morcov mare
100 g caju crud
2 lingurite ulei vegetal
2 catei usturoi
3 fire ceapa verde (numai partea alba)
1 praf sare
1 lingurita ulei de susan

 

In primul rand intr-o tigaie incingem o lingurita de ulei vegetal si adaugam caju crud
il prajim usor amestecand repede cu spatula sa nu se arda (operatiunea dureaza cam 5 minute), dupa care il punem deoparte

 

 

 

taiem tijele de telina verde: pozitionam cate o tija cu deschizatura in jos, apoi taiem usor oblic cu cutitul feliutele, vom obtine feliuta in forma de V
morcovul il taiem in 2 pe lungime, dupa care fiecare jumatate in feliute subtiri

 

partea alba de la ceapa o taiem rondele, usturoiul il zdrobim cu lama cutitului dupa care il tocam bucatele

 

intr-o tigaie incingem cealalta lingurita de ulei vegetal, adaugam usturoiul si partea alba de la ceapa, calim cateva secunde pana se elibereaza aroma placuta

 

adaugam morcovul si mai amestecam pret de 1 minut

 

 adaugam si feliutele de telina, mai calim cateva secunde

 

 urmeaza caju prajit

 

 amestecam totul bine (nu lasam foarte mult pe foc! vom dori niste legume usor prajite, dar crocante), potrivim de sare, picuram uleiul de susan, amestecam din nou si stingem focul.

 

 

servim imediat

 

la inceputul mesei

 

 in loc de aperitiv

 

 sau ca garnitura alaturi de mancaruri cu carne

 

sau orez

 

legume crocante, gust delicios

 

 

Enjoy!

 

Previous articleBiscotti sarati cu seminte
Next articleCupcakes cu lavanda si ciocolata alba
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

26 COMMENTS

  1. Lina, tijele de telina (apio) se gasesc la Mega Image si la Cora. Radacina de telina schimba radical gustul acestui tip de mancare, asa ca te-as sfatui sa nu folosesti radacina in locul tijelor de telina.

  2. Pansy….multumesc, ma flatezi! Sursa mea de insipiratie sunt bucatarii chinezi! Au un talent aparte in a pregati mancarurile. Stiu exact ce tip de carne cu ce leguma se potriveste, stiu cum sa le dea aroma si gust deosebit, in plus stiu foarte bine sa aranjeze mancarurile intr-un platou! O minune!

  3. Brandusa, dupa cum ti-am scris si pe blog, mare coincidenta caci tocmai eram pe postarea ta cu Provocarea lunii decembrie! Am sa postez special pentru tine fursecuri chinezesti! Pup cu drag!

  4. Lasand la o parte deliiile culinare cu care ne încânţi de fiecare data, vreau sa-ţi urez un călduros LA MULŢI ANI, DRAGĂ NICOLATA! Şi să mai încânţi papilele gustative ale biroului 214 si anul viitor!

  5. Superb . Am avut rezerve privitor la cantitatea de telina. Dar mi-am propus sa am incredere. A iesit super, mai ales cu sos de piper. (nu stiu cum se realizeaza acest sos, se gaseste la Dragonul…colorat). Fetita mea a preferat un sos iute de gogosari, preparat de mine. Avand in vedere ca suntem in post aceasta retete suplineste cu brio reteta ,,porc cu alune,,. Multumim intreaga familie (doua fete si doi baieti) pt. reteta. O sa ma revansez si te ,,amenint,, cu cateva retete care probate au avut calificative la superlativ. O seara buna.
    Adrian

    • Adrian, ma bucur din suflet sa aud astfel de cuvinte de la voi! Salutari intregii familii din partea mea! Mai ales ma bucur ca v-a placut mancarea preparata in acest mod. Telina apio nu se aseamana cu telina pe care o cunoastem noi. In plus, mancarurile preparate stir fry sunt mult mai sanatoase si mai bune la gust! Astept sa-mi dai de veste cu ce alte preparate v-ati mai delectat! Post usor sa aveti! :).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two + 11 =