Deliciul lui Buddha 罗汉斋

12
1874

 

Este un fel de mancare vegetarian care se serveste in general in perioada Anului Nou Chinezesc  (despre Anul Nou Chinezesc am mai vorbit despre Sarbatoarea Primavareii,  Coltunasii chinezesti, Galustele cu pasta de susan,  sau Pachetele de primavara)  si poate contine 8 ingrediente, 18 ingrediente sau chiar 35-40!  Se spune despre acest fel de mancare, cu cat contine mai multe ingrediente, cu atat mai multa sanatate si vigoare poate aduce celui care o consuma. In plus, acest fel de mancare era consumat in general de calugarii budisti vegetarieni care, alaturi de meditatia pe care o practicau, sperau sa ajunga la cunoasterea absoluta, asa cum se presupun ca a facut-o si Buddha. De aici si denumirea acestui fel de mancare: Luohan 罗汉 care inseamna “Buddha” si  zhai 斋-care inseamna “a posti”.  Ulterior, si chinezii credinciosi budisti au inceput sa consume acest fel de mancare, in special in primele 5 zile ale Anului Nou Chinezesc, pentru a pasi in Noul An plini de vigoare, si pentru a se purifica.
Deliciul lui Buddha, dupa cum am mai spus, contine atat de multe ingrediente, incat acum in China se gaseste in diferite variante. Poate contine bucati de toufu prajite, taitei de soia, coltunasi, bucati de aluat prajite… etc.
Eu am mancat acest fel de mancare in varianta urmatoare:
2 tije telina apio
20-30  pastai de mazare tinere
1 morcov
1 ardei gras rosu
6 ciuperci shiitake (hidratate in apa calda)
7 bucati baby corn
1 bucata mica ghimbir
2 catei usturoi
2 lingurite ulei vegetal
2 linguri sos de soia
1 lingura otet de vin
1 lingurita zahar
1 praf sare
1 lingurita amidon +2 linguri apa
1 lingurita ulei de susan
Despre ciupercile negre sau shiitake am mai vorbit la Ciuperci cu bambus, sau la Pui cu ciuperci shiitake, deci stiti cum sa le preparati, ideea e sa le tineti in apa pana se inmoaie bine si sa le aruncati coditele pentru ca acelea nu se inmoaie si raman tari. Curatati legumele, spalati-le. Tocati telina si morcovul ca la Telina, caju, morcov stir fry , ardeiul in fasii subtiri, porumbul in 2-3 bucati, pe diagonala, ciupercile fasii,  ghimbirul marunt, usturoiul maruntit.
Intr-un wok incapator incingeti uleiul vegetal. Adaugati ghimbirul si usturoiul, caliti cateva secunde, pana capata un miros placut, avand grija sa nu se arda!
Adaugati pastaile de mazare caliti pret de 30 de secunde,
adaugati morcovul si telina, mai caliti timp de 1 minut.
urmeaza ardeiul, porumbul si ciupercile shiitake. Lasati sa se caleasca toate pret de inca 1 minut.
Intre timp pregatiti sosul din: sosul de soia, otetul de vin, sarea, lingurita de zahar, amidonul si apa. Amestecati bine.Turnati sosul format peste legume, lasati-l sa se ingroase usor.
Stingeti focul si stropiti cu uleiul de susan.

 

Optional, puteti presara si cateva seminte de susan pe deasupra
Transferati pe platoul de servit.
Serviti fierbinte! 🙂
Previous articlePancakes cu cirese si rom
Next articleMinitarte cu cirese
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

12 COMMENTS

  1. Asta e mancarea zeilor, nicidecum mancare de post!
    Chiar imi place, o sa il rog pe sotul meu sa treaca pe la un magazin chinezesc sa imi ia ingredientele care imi lipsesc!

    • Oana, m-as bucura din suflet sa stiu ca o sa incercati acest fel de mancare! Ai dreptate, si cei care tineau post stiau ca acest fel de mancare este atat de bun si de satios, incat nu ar mai fi avut nevoie de carne! 🙂

    • Thank you for your comment! 🙂 Unfortunately, i didn't have enough time to translate this recipe in English. But you can use Google translator on the side bar located in the upper left corner. I hope you enjoy it! 🙂

  2. Întrebare.
    Asa cum spuneam într-un anterior comentariu am ezitat atunci când am gătit ,,ţelină, caju, morcovi stir fry,, dar a ieşit grozav şi de atunci am mai executat reţeta dar şi cu garnitură de orez. Se potriveşte o astfel de garnitură şi la această reţetă? Întrebarea 2 păstăile pot fi congelate? Mulţumesc, o seară bună.
    Adrian

    • Da, in general se mananca cu garnitura simpla de orez. Pentru ca este un fel de mancare strict vegetarian, nu as recomanda servitul acestui fel de mancare alaturi de preparate din ou sau carne. Da, pastaile de mazare se pot congela. La nevoie se decongeleaza si se adauga la mancare. NU se pun in wok deja inghetate! Trebuiesc neaparat dezghetate in prealabil. Cu drag!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 1 =