Sandvis cu pasta de naut, avocado si rosii este unul dintre sandvisurile preferate ale sotului meu atunci cand vrea o gustare rapida, fara carne, dar satioasa. Desigur, variantele sunt nenumarate, insa de-a lungul timpului am descoperit variante mai moderne ale unui sandvis obisnuit, astfel incat sa nu te saturi niciodata de el.
Relatia mea cu sandvisurile este una destul de ciudata, as spune. Intotdeauna am asociat sandvisul cu scoala, invatatura, cursurile facultatii… Cand eram mica, in clasele I-IV, pe timpurile comuniste, a avea sandvis la scoala era mare lucru. Imi aduc aminte cum ne uitam curiosi unii la ceilalti in punguta cand era sa luam pranzul si comentam care ce avea de mancare. Un sandvis obisnuit era cel cu parizer sau cu pateu. Din cand in cand remarcam pe cate un coleg care isi manca sfios sandvisul cu zacusca sau cu gem si atunci stiam ca ratia parintilor de parizer se terminase…Cei care aduceau cu ei sandvisuri cu salam sau sunca erau tare bine priviti!
Apoi, prin clasele VII-VIII, cand apusesera vremurile comuniste, aveam sandvisuri cu sunca si cascaval, iar uneori mergeam sa ne luam cornuri sau covrigi. La liceu deja nu mai voiam sandvis sau imi luam cu mine la insistentele mamei.
Cand am ajuns la facultate, m-am intors pentru o perioada la sandvisuri, din cele cu sunca si cascaval, insa deja ma saturasem de ele. Aparusera patiseriile cu pateuri proaspete si covrigariile cu covrigi calzi asa ca uneori dimineata asta imi era micul dejun. Cand am plecat din tara cu prima bursa in Praga, am gasit acolo niste sandvisuri imense care se numeau Crocodil (cred ca se numeau asa si dupa forma si dupa marime :)) ) si mi s-au parut delicioase! Pentru prima data vazusem un sandvis care sa contina si altceva in afara de sunca sau cascaval. Combinatiile acelea m-au fascinat, desi niciodata nu puteam sa mananc mai mult de jumatate. Acum rad in sinea mea cand le mai vad prin supermarket-uri.
In China nu prea aveam timp sa-mi iau micul dejun, insa nici nu era nevoie, caci acolo pranzul se servea la ora 11:30, asa ca de multe ori saream peste prima masa si mancam direct pranzul.
Cand am ajuns la birou, deja sandvisul era o amintire. O perioada am cochetat cu covrigii, insa am realizat ca nu sunt afacere buna :), mancam prea multa coca. Asa ca usor-usor am inceput sa-mi aduc mancare de acasa, pe care o incalzeam la microunde, doar incepusem sa invat sa gatesc :)),si asta mi-a ramas mancarea de baza. Pentru mine, sandvisurile sunt acum doar o amintire, insa le prepar cu drag pentru sotul meu din cand in cand.
Privind in jurul meu, imi dau seama ca inca sunt multi oameni care consuma cu placere sandvisuri, insa in combinatii obisnuite. Pentru astazi m-am gandit sa va aduc in atentie o combinatie de sandvis mai putin obisnuita, insa delicioasa, ca o idee pentru gustarea voastra sau chiar pentru pachetelul de scoala al celui mic. In loc de unt am folosit deliciosul naut de la SunFood, niste avocado pentru o culoare frumoasa si atractiva, branza cheddar, rosii si oua fierte.
- Ingrediente
- 1 bagheta mica integrala cu seminte
- 1/2 conserva naut SunFood
- 1 avocado
- 2 lingurite suc de lamaie
- sare si piper
- 2 oua fierte tari
- 4 felii branza cheddar
- 1 rosie medie
Pentru inceput preparati pasta de naut. Intr-un blender puneti nautul scurs, taiati pe din doua avocado, scobiti miezul, indepartati samburele si puneti miezul in blender. Adaugati dupa gust lamaie, sare si piper.
Porniti blenderul si mixati totul pana obtineti o crema foarte fina.
Taiati bagheta pe lungime in doua parti egale.
Ungeti ambele parti cu pasta de naut si avocado.
Taiati ouale rondele si asezati-le pe una din felii
Adaugati apoi branza cheddar
Iar deasupra rosia taiata rondele
Puneti deasupra cealalta felie unsa pasta de naut si avocado si gata sandvisul.
Il puteti servi imediat sau pentru a doua zi la birou, va ramane la fel, iar painea nu se va inmuia.
Este satios si delicios! Taiati-l in doua: o jumatate o puteti lua voi la birou, iar cealalta jumatate o puteti pune in pachetelul de scoala al copilului.
Pregatirea sandvisului poate fi o activitate tare frumoasa daca implicati si copiii in aceasta activitate.
Enjoy!