Semifreddo cu nuci fara lapte condensat si fara aparat de inghetata este unul dintre cele mai racoritoare deserturi. Se prepara usor si rezista mult timp la congelator. Il puteti prepara din timp, il puneti la congelator in tavite si il puteti taia felii.
Iata a venit si canicula, asa ca suntem tentati sa cautam deserturi cat mai usoare si cat mai reci dar care sa fie facute cu ingrediente naturale. Bineinteles ca inghetata este pe primul loc in cautarile noastre de deserturi racoritoare!
Care este diferenta intre inghetata si semifreddo? In general la inghetata se face o baza din galbenusuri, zahar, lapte si frisca la care se adauga fructe, ciocolata sau diferite oleaginoase. La semifreddo, in general se folosesc doar albusurile si frisca ceea ce face ca acest desert sa nu formeze ace de gheata si sa se topeasca putin mai repede. Iar ceea ce este specific unui semifreddo este faptul ca el la final este scos din forma si este portionat in felii.

In aceasta reteta de semifreddo cu nuci eu am folosit pasta de nuci pentru o aroma aparte. Gasiti pasta (sau unt) de nuci online sau in magazine, la fel ca si untul de arahide sau de fistic. Insa, daca nu gasiti, sa stiti ca o puteti face acasa extrem de usor! Va las reteta si pentru aceasta pasta de nuci facuta in casa.

Pe blog mai puteti gasi o multime de retete de inghetata precum: inghetata de fistic, inghetata de trandafiri, inghetata de capsune, inghetata cu soc si miere. Insa gasiti si cateva retete bune de semifreddo precum: semifreddo cu piersici si migdale, semifreddo cu zmeura si fistic.
Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).
- Ingrediente:
- 4 albusuri ou
- 150 g zahar
- 50 ml apa
- 30 g lapte praf
- 400 ml frisca
- 1 lingurita extract vanilie
- 200g pasta de nuci
- 50 g miez nuca
- Pentru pasta de nuci:
- 200 g miez nuca
Pregatiti compozitia de semifreddo cu nuci: Mai intai pregatiti tava in care veti face semifreddo. Tapetati cu cu folie alimentara peretii tavii de chec, avand grija ca folia sa atarne putin si pe marginile tavii. In acest fel va va fi usor sa scoateti semifreddo din tava la final.
Pregatiti pasta de nuci: Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti nucile intr-o tava si dati tava la cuptorul incins pentru 10 minute pana ce capata o culoare aurie si un miros placut. Scoateti nucile de la cuptor si lasati-le sa se racoreasca. Puneti nucile intr-un prosop si frecati-le cu putere pentru a indeparta o parte din cojitele amare. Puneti nucile intr-un blender puternic si incepeti sa blendati pana obtineti o masa nisipoasa. La nevoie, mai amestecati in blender pentru ca toate nucile sa se macine in mod egal. Continuati sa blendati pana obtineti o pasta lichida si omogena. Puneti pasta intr-un borcan si pastrati pana la momentul folosirii.

Pregatiti compozitia de semifreddo cu nuci: In vasul unui robot de bucatarie de care ati atasat telul para puneti albusurile. Intre timp, asezati pe foc un ibric in care ati pus zaharul si apa. Lasati sa fiarba pana ce ajung la 120 grade Celsius, aproximativ 12 minute.
Porniti mixerul si incepeti sa bateti albusurile pana ce obtineti o spuma usoara. In timp ce albusurile se mixeaza, turnati incet si in fir subtire siropul de zahar, avand grija sa turnati pe langa marginea bolului, astfel incat siropul fierbinte sa nu atinga telul para. Turnati incet pana ce ati terminat tot siropul. Lasati mixerul sa bata in continuare pana ce compozitia s-a racit complet. Asigurati-va ca albusurile sunt racite inainte de a le amesteca cu frisca rece, atlfel riscati sa vi se taie compozitia!

In compozitia de albusuri adaugati pasta de nuci, laptele praf si extractul de vanilie. Mixati din nou pentru 1 minut pentru a se incorpora bine toate ingredientele.
Intr-un bol bateti frisca lichida pana obtineti o compozitie usoara si aerata. Incorporati incet cu ajutorul unei spatule.
Turnati compozitia in tava pregatita, iar pe deasupra presarati nuca maruntita. Dati tava la congelator pentru cel putin 24 de ore sau pana in momentul servirii.

In momentul servirii, scoateti tava de la congelator, treceti partea exterioara a tavii printr-un jet de apa calda, desfaceti semifreddo cu folie din tava.
Rasturnati semifreddo cu nuci pe un platou,astfel incat fundul tavii sa fie deasupra platoului, desfaceti folia de pe el. Pe deasupra puneti cateva jumatati de nuca si bucatele de nuca. Portionati felii si bucurati-va de un desert delicios!

Enjoy!