Checul copilariei

0
31
Checul copilariei
Checul copilariei
image_pdfimage_print

Checul copilariei pufos, aromat si delicat. Un chec marmorat cu cacao absolut delicios! Pudrat cu zahar, o adevarata incantare!

Daca ar fi sa ma intrebati despre desertul care imi aduce aminte de copilarie, cu siguranta v-as spune: checul! Si sunt sigura ca si pe voi va leaga o multime de amintiri despre chec! Si cred cu tarie ca pe vremuri se facea acest chec pentru ca era spornic, nu necesita multe ingrediente si era un dulce pe care il puteai lua cu tine oriunde! Imi amintesc si ca atunci cand mergeam in excursii, mama pregatea chiftele, snitele si la desert chec. 🙂

Fiecare mama, bunica sau matusa are reteta proprie de chec. Fie ca retetele incepeau cu 1 cana zahar, 2 cani faina…etc, fie ca incepeau cu 7 linguri zahar, 11 linguri de faina… checurile acelea ieseau minunat!

Chiar daca in zilele noastre checul copilariei nu mai este atat de popular ca inainte, el ne face sa devenim nostalgici si sa ne dorim sa il gustam din nou ca in copilarie.

Pe blog mai gasiti si alte variante mai moderne de chec precum: chec cu portocale, chec cu fructul pasiunii, chec cu menta si ciocolata, chec cu pere posate, sau chec aperitiv.

Daca nu mai aveti pe cine sa intrebati in familie despre acest desert simplu dar absolut delicios, va las aici reteta mamei de chec.

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).

  • Ingrediente checul copilariei (1 tava 30x10cm)
  • 5 oua mari
  • 200 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 200 g faina
  • 10 g praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • Coaja de la 1 lamaie bio
  • 1 lingurita extract vanilie
  • 25 g cacao
  • 150ml lapte

  • Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Separati galbenusurile de albusuri. Puneti galbenusurile intr-un castron impreuna cu sarea, mixati si adaugati treptat uleiul pana obtineti o crema lichida. Lasati deoparte.
  • Bateti albusurile pana devin usor spumoase, apoi adaugati treptat zaharul si mixati pana obtineti o bezea lucioasa.
  • Turnati in fir subtire amestecul de galbenusuri si ulei, adaugati coaja rasa de lamaie,extractul de vanilie si 100 ml lapte (pastrati restul pentru cacao). La final incorporati faina amestecata cu praful de copt.
  • Separat, intr-un castron puneti cacaoa, turnati restul de lapte (50 ml) si amestecati pana obtineti o crema. Peste crema adaugati jumatate din compozitia de chec si amestecati usor.
  • In tava de chec acoperita cu hartie de copt turnati jumatate din compozitia alba, peste ea turnati jumatate din compozitia de cacao, treceti cu un cutit prin aluat pentru a obtine marmorare.
  • Continuati cu restul de compozitie alba si apoi cea de cacao. Treceti din nou cu cutitul prin aluat.
  • Dati tava la cuptorul incins pentru 40-45 de minute, faceti testul scobitorii. Lasati sa se racoreasca 15 minute, apoi scoateti checul din tava si lasati-l sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie.
  • Pudrati cu zahar si bucurati-va de cel mai pufos chec din lume: checul copilariei!
  • Enjoy!
Previous articleTarta cu caise si gorgonzola
Next articleRulouri cu mere
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!