Dedic aceste mici si delicate prajiturele tuturor iubitorilor de cafea si tuturor iubitorilor de negrese! Pe langa faptul ca sunt pufoase, moi, cu o textura usor umeda, au si un gust nemaipomenit. O sa va convingeti la sfarsitul postarii. Reteta este des intalnita, probabil ca multora le aduce aminte de copilarie, dar combinata cu sosul de cafea ii va da o nota aparte.
Ingrediente:
200 g unt
200 ml lapte
250 g zahar
250 g faina
100 g cacao neagra de calitate superioara
150 g nuci (eu am folosit cam 200 caci imi plac tare mult)
4 oua
10 g praf de copt
2 lingurite zahar vanilat
1 lingurita esenta de rom
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Nucile se curata, se prajesc usor la cuptorul incins pentru 10 minute, se racesc, se curata de cojitele maronii, apoi se toaca mare
Untul se taie cuburi
Cacaoa se cerne (aici inca nu era cernuta 🙂 )
se cerne intr-o craticioara in care ati pus untul si zaharul
se adauga toate peste laptele rece si se pun la foc amestecand incontinuu pentru a forma o compozitie uniforma
cand a dat primul clocot, inchidem aragazul si lasam la racit
Dupa ce s-a racit complet, adaugam zaharul vanilat si esenta de rom
apoi incepem sa incorporam ouale intregi, amestecand dupa fiecare
apoi continuam cu faina amestecata cu praful de copt
adaugam si nucile tocate
turnam totul intr-o tava tapetata cu unt si faina, cu dimensiunile de 30×35 cm.
si coacem la cuptorul incins, dar la foc mic cam 30-40 de minute;
lasam prajitura la racit si apoi o taiem in patratele
daca nu doriti negresa cu sos de cafea, atunci va puteti opri aici, dar eu zic ca merita sa mergeti mai departe si sa faceti si sosul
Pentru sos avem nevoie de:
100g zahar tos
150 g cafea naturala concentrata proaspat preparata
2 linguri frisca lichida
50 g unt
3 lingurite rom de buna calitate
1 lingurita amidon dizolvat in 2 lingurite de cafea rece proaspat preparata
1 lingurita zahar vanilat
3 picaturi esenta de cafea (optional)
intr-o craticioara punem zaharul pe foc si il lasam pana se caramelizeaza
turnam cu grija cafeaua peste caramel
amestecam bine si apoi adaugam cele 2 linguri de frisca lichida si untul
adaugam zaharul vanilat, esenta de cafea (daca folositi) si romul, amestecam bine, iar la final adaugam amidonul dizolvat in 2 linguri de cafea , lasam la foc mic pana se ingroasa sosul.
Obtinem un sos delicat cu aroma puternica de cafea pe care il turnam peste negrese
au un gust sublim!
si tare delicat
Arată foarte foarte bine! Negresele sunt preferatele mele, dar nu cred să fi gustat vreodată cu sos de cafea. Sună bine!
Gata, am venit! Si intind repede farfuria pt. doua-trei bucati mirabolante de negresa innecata in cafea si cum sunt mare amatoare de capuucino, as vrea o ceasca, daca se poate.Plina! Merci!
Arata foarte apetisant,asa cu sosul ala de cafea deasupra!
M-ai lovit foarte tare cu prajitura asta! :))
Iubesc si ciocolata si cafeaua in egala masura.
super. cine nu iubeste negresele:D. te astept si pe blogul meu daca ai timp. sunt noua pe aici:D.o seara placuta
Bogdan, dupa cum ziceam, poti sa nu mai pui sosul de cafea, dar eu zic ca nu stii ce pierzi daca nu le servesti cu asa ceva.
Liana, cu cea mai mare placere iti ofer aceste minunata prajiturele. Iar capuccino…oricand! ma alatur si eu 🙂
Maya, am prins lumina multa cand am facut pozele la prajiturele :), ma uit prostita la pozele tale cat de bine iti ies.
Miha, ce sa-ti zic, daca sotul meu care nu e bautor de cafea a zis ca sunt bune cu sosul asta…iti dai seama ca de acum inainte numai asa o sa le fac!:)
Buna Bianca, tine-o tot asa! ai niste retete tare interesante, am sa incerc si eu o reteta de a ta intr-o zi. Si eu sunt noua in ale blogului, am "onorabila" varsta de 2 luni in blog:)
Excelente poze: atit de clare, lucioase si delicioase!
Nati, multumesc pentru cuvintele frumoase! Sosul asta de cafea face prajiturica tare speciala.
Acum am descoperit reteta si ma incanta. Arata super, parca si simt gustul si mirosul de cafea. O retin si sigur o voi incerca. Pup!
Sara&Miki, ma bucur ca va plac, sunt de-a dreptul speciale daca au sosul asta! Data viitoare am sa folosesc sosul si la alte prajiturele.
Arata bestial!!!!!
Delicios…imi aduc aminte de knd eram mica….
Daaa…aceasta prajitura era renumita prin anii 80, mai ales cand nu se gaseau prea multe ingrediente pe la noi prin tara :).
Foarte apetisante !! O sa incerc reteta cu siguranta !:)
Sa-mi spui cum ti-a placut! 🙂