Dedic aceste mici si delicate prajiturele tuturor iubitorilor de cafea si tuturor iubitorilor de negrese! Pe langa faptul ca sunt pufoase, moi, cu o textura usor umeda, au si un gust nemaipomenit. O sa va convingeti la sfarsitul postarii. Reteta este des intalnita, probabil ca multora le aduce aminte de copilarie, dar combinata cu sosul de cafea ii va da o nota aparte.
Ingrediente:
200 g unt
200 ml lapte
250 g zahar
250 g faina
100 g cacao neagra de calitate superioara
150 g nuci (eu am folosit cam 200 caci imi plac tare mult)
4 oua
10 g praf de copt
2 lingurite zahar vanilat
1 lingurita esenta de rom
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Nucile se curata, se prajesc usor la cuptorul incins pentru 10 minute, se racesc, se curata de cojitele maronii, apoi se toaca mare
Untul se taie cuburi
Cacaoa se cerne (aici inca nu era cernuta 🙂 )
se cerne intr-o craticioara in care ati pus untul si zaharul
se adauga toate peste laptele rece si se pun la foc amestecand incontinuu pentru a forma o compozitie uniforma
cand a dat primul clocot, inchidem aragazul si lasam la racit
Dupa ce s-a racit complet, adaugam zaharul vanilat si esenta de rom
apoi incepem sa incorporam ouale intregi, amestecand dupa fiecare
apoi continuam cu faina amestecata cu praful de copt
adaugam si nucile tocate
turnam totul intr-o tava tapetata cu unt si faina, cu dimensiunile de 30×35 cm.
si coacem la cuptorul incins, dar la foc mic cam 30-40 de minute;
lasam prajitura la racit si apoi o taiem in patratele
daca nu doriti negresa cu sos de cafea, atunci va puteti opri aici, dar eu zic ca merita sa mergeti mai departe si sa faceti si sosul
Pentru sos avem nevoie de:
100g zahar tos
150 g cafea naturala concentrata proaspat preparata
2 linguri frisca lichida
50 g unt
3 lingurite rom de buna calitate
1 lingurita amidon dizolvat in 2 lingurite de cafea rece proaspat preparata
1 lingurita zahar vanilat
3 picaturi esenta de cafea (optional)
intr-o craticioara punem zaharul pe foc si il lasam pana se caramelizeaza
turnam cu grija cafeaua peste caramel
amestecam bine si apoi adaugam cele 2 linguri de frisca lichida si untul
adaugam zaharul vanilat, esenta de cafea (daca folositi) si romul, amestecam bine, iar la final adaugam amidonul dizolvat in 2 linguri de cafea , lasam la foc mic pana se ingroasa sosul.
Obtinem un sos delicat cu aroma puternica de cafea pe care il turnam peste negrese
au un gust sublim!
si tare delicat