Bine v-am gasit! Eu sunt Andreea, eterna indragostita de China, cultura chineza, limba chineza si nu in ultimul rand de mancarea chinezeasca. Despre cum am ajuns eu sa iubesc China si tot ce tine de aceasta tara, am sa va spun intr-o zi mai pe larg. Insa azi am sa va fac o mica destainuire: va spun ca blogul meu de fapt isi are radacinile intr-o bucatarie chinezeasca :). Prin anii mei de studentie, pe cand eram studenta bursiera in China, mancam destul de des mancare chinezeasca la restaurantele de prin jurul campusului in care invatam. nu e un secret faptul ca toti bucatarii chinezi folosesc glutamatul de sodiu, MSG sau E621 cum i se mai spune.
La vremea aceea, oricat incercam eu sa conving chelnerii care imi luau comanda sa spuna bucatarului sa nu mai puna acest tip de E in mancarea pe care eu o comandam, nu reuseam. Am inceput chiar sa le spun ca sunt alergica la glutamat si ca in niciun caz sa nu adauge in mancare “praful ala minune”!. Niciun rezultat!
Atunci am decis ca trebuie sa fac ceva: sa merg in bucataria restaurantului si sa stau alaturi de bucatarul care imi pregatea mancarea ca sa fiu sigura ca nu-mi pune glutamat in mancare! 🙂
Asa am ajuns eu sa vad bucatarii care dadeau foc tigailor imense, cum tocai carnea si legumele, cat de repede se miscau si cu cata arta manuiau satarul si betisoarele! O adevarata incantare! Mai tarziu, cad m-am intors i tara, am inceput sa-mi gatesc singura mancarea chinezeasca dupa cum invatasem de la bucatarii chinezi.
Mai tarziu, a luat nastere micul meu blog de mancare chinezeasca in care impartasesc si altora din experientele mele culinare in China, arome exotice si mici secrete din bucataria chinezeasca.
Astazi m-am dus in vizita la Brandusa, un om cu suflet minunat, cu pofta de viata si muuuulta experienta culinara. Si pentur ca situ ca si ea este fan bucatarie chinezeasca, am venit in dar cu un fel de mancare chinezesc, pe cat de simplu, pe atat de delicios: Pui cu ciuperci shiitake. Reteta o gasiti si pe blogul
Brandusei.
Ne trebuiesc urmatoarele:
1 piept de pui
- 1 ardei gras rosu
- 6 ciuperci shiitake proaspete
- 1 fir ceapa verde
- 2 catei usturoi
- 3 linguri ulei vegetal
- 3 linguri sos de soia
- 1 lingurita vin de orez (alcool de gatit)
- 1 lingurita zahar
- 1/3 lingurita sare
- 2 lingurite amidon
Pieptul de pui se taie fasii subtiri, se aseaza intr-un castron.
Peste el se pune 1 lingura sos de soia, vinul de orez, 1 lingurita amidon si 1 praf de sare. Se lasa la marinat pentru 20 de minute.
Intre timp tocam legumele: ardeiul gras rosu se taie fasii subtiri, ciupercile shiitake se taie fasii, ceapa se toaca rondele, usturoiul se toaca marunt.
(Daca nu aveti ciuperci shiitake proaspete, puteti folosi fara probleme ciuperci shiitake uscate si rehidratate in prealabil pentru o jumatate de ora in apa calda).
Intr-o tigaie incingem 2 linguri ulei vegetal si prajim fasiile de piept de pui pana se rumenesc usor si capata o culoare aurie placuta.
Le mai calim impreuna in jur de 1 minut, dupa care adaugam fasiile de pui prajite.
Amestecam bine si peste toate turnam sosul de soia. Dizolvam amidonul in 2 linguri de apa rece si il turnam si pe el in wok. Amestecam cateva secunde incet pana ce sosul se ingroasa.
Luam tigaia de pe foc si transferam pe platoul de servit. Garnisim cu ceapa verde. Pofta buna!
Cu drag,
Andreea 🙂