Pui cu ciuperci shiitake proaspete

12
1407

 

Bine v-am gasit! Eu sunt Andreea, eterna indragostita de China, cultura chineza, limba chineza si nu in ultimul rand de mancarea chinezeasca. Despre cum am ajuns eu sa iubesc China si tot ce tine de aceasta tara, am sa va spun intr-o zi mai pe larg. Insa azi am sa va fac o mica destainuire: va spun ca blogul meu de fapt isi are radacinile intr-o bucatarie chinezeasca :). Prin anii mei de studentie, pe cand eram studenta bursiera in China, mancam destul de des mancare chinezeasca la restaurantele de prin jurul campusului in care invatam. nu e un secret faptul ca toti bucatarii chinezi folosesc glutamatul de sodiu, MSG sau E621 cum i se mai spune.
La vremea aceea, oricat incercam eu sa conving chelnerii care imi luau comanda sa spuna bucatarului sa nu mai puna acest tip de E in mancarea pe care eu o comandam, nu reuseam. Am inceput chiar sa le spun ca sunt alergica la glutamat si ca in niciun caz sa nu adauge in mancare “praful ala minune”!. Niciun rezultat!
Atunci am decis ca trebuie sa fac ceva: sa merg in bucataria restaurantului si sa stau alaturi de bucatarul care imi pregatea mancarea ca sa fiu sigura ca nu-mi pune glutamat in mancare! 🙂
Asa am ajuns eu sa vad bucatarii care dadeau foc tigailor imense, cum tocai carnea si legumele, cat de repede se miscau si cu cata arta manuiau satarul si betisoarele! O adevarata incantare! Mai tarziu, cad m-am intors i tara, am inceput sa-mi gatesc singura mancarea chinezeasca dupa cum invatasem de la bucatarii chinezi.
Mai tarziu, a luat nastere micul meu blog de mancare chinezeasca in care impartasesc si altora din experientele mele culinare in China, arome exotice si mici secrete din bucataria chinezeasca.
Astazi m-am dus in vizita la Brandusa, un om cu suflet minunat, cu pofta de viata si muuuulta experienta culinara. Si pentur ca situ ca si ea este fan bucatarie chinezeasca, am venit in dar cu un fel de mancare chinezesc, pe cat de simplu, pe atat de delicios: Pui cu ciuperci shiitake. Reteta o gasiti si pe blogul Brandusei.
Ne trebuiesc urmatoarele:
1 piept de pui

  • 1 ardei gras rosu
  • 6 ciuperci shiitake proaspete
  • 1 fir ceapa verde
  • 2 catei usturoi
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 3 linguri sos de soia
  • 1 lingurita vin de orez (alcool de gatit)
  • 1 lingurita zahar
  • 1/3 lingurita sare
  • 2 lingurite amidon

Pieptul de pui se taie fasii subtiri, se aseaza intr-un castron.

Peste el  se pune 1 lingura sos de soia, vinul de orez, 1 lingurita amidon si 1 praf de sare.  Se lasa la marinat pentru 20 de minute.

 

Intre timp tocam legumele: ardeiul gras rosu se taie fasii subtiri, ciupercile shiitake se taie fasii, ceapa se toaca rondele, usturoiul se toaca marunt.

(Daca nu aveti ciuperci shiitake proaspete, puteti folosi fara probleme ciuperci shiitake uscate si rehidratate in prealabil pentru o jumatate de ora in apa calda).

Intr-o tigaie incingem 2 linguri ulei vegetal  si prajim fasiile de piept de pui pana se rumenesc usor si capata o culoare aurie placuta. 

 

Le mai calim impreuna in jur de 1 minut, dupa care adaugam fasiile de pui prajite.

Amestecam bine si peste toate turnam sosul de soia. Dizolvam amidonul in 2 linguri de apa rece si il turnam si pe el in wok. Amestecam cateva secunde incet pana ce sosul se ingroasa.

 

Luam tigaia de pe foc si transferam pe platoul de servit. Garnisim cu ceapa verde. Pofta buna!

Cu drag,
Andreea 🙂
Previous articleBombonele cu migdale
Next articleFursecuri cu ceai verde matcha
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

12 COMMENTS

  1. chiar acum gatesc chinesesc ! insa reteta mea din seara aceasta contine putin mai multe legume 🙂
    ai un blog super fain, mai ales ca si eu sunt zapacita dupa mancarea chinezeasca !

  2. Foarte delicioasa si apreciata de cei din jur.
    Andreea,n-am vazut nicaieri unde si cind ai adaugat zaharul?… L-am adaugat dupa ce-am calit ciupercile.Multumesc frumos! O duminica placuta!

    • Buna, Ioana! Presupun ca prin pui Shanghai te referi la fasiile de pui trecute prin ou si pesmet cu susan, dupa care prajite, adica niste snitzele. Daca la acestea te referi, te voi dezamagi cu urmatorul meu raspuns: in China, denumirea asta de pui Shanghai si mancare de genul acesta nu exista. Pui Shanghai nu este nimic altceva decat snitzel de Romania inventat pe aici prin restaurantele noastre romanesti. Prin urmare, nu-ti pot da reteta chinezeasca, pentru ca ea nu exista :). Insa, daca iti place asa mult, poti prepara snitelele clasice fara probleme :).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − 5 =