Prajitura cu fistic si capsune

1
3403
image_pdfimage_print
Astazi, pe cand survolam pagina mea de fan de pe Facebook , imi dau seama ca sunt 3995 de fani! Or fi multi? Or fi putini? Nu conteaza! Sunt ai mei! Fanii paginii mele! Si asta inseamna mult pentru mine! Asa ca am decis ca dupa ce va fi cifra rotunda, in cinstea celor 4000 de fani sa postez aceasta reteta. Am facut aceasta prajitura de ziua mea, cand am pregatit si Tortul cu violete. Dar pentru ca si aceasta mi s-a parut o ocazie speciala, am decis sa postez reteta astazi :). Am vrut sa fie o prajitura simpla, rapida, delicata cu mult fistic (pentru iubitorii de fistic 🙂 ), crema pufoasa de mascarpone aromata cu pasta de vanilie naturala (!), capsune proaspete. Cine a gustat din prajitura asta, stie despre ce vorbesc! :).
Pentru aceasta prajitura eu am folosit miez de fistic decojit (daca aveti rabdare sa il decojiti in apa fierbinte, exct cum procedati si cu migdalele) si o parte fistic nedecojit caci nu mai aveam timp :). Mi-am dorit un blat cu tenta verde care sa contrasteze cu capsunele rosii.
Ingrediente blat cu diametrul 20 cm:
120 g unt
175 g zahar
2 oua
100 g iaurt grecesc
150 g miez fistic (curatat si cantarit)
2 lingurite extract natural de vanilie
1 lingurita esenta de fistic (optional)
125 g faina
125 g amidon
1 lingurita praf de copt
1 varf lingurita bicarbonat de sodiu
1 praf sare

 

 

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti fisticul intr-o tava si dati tava la cuptor pentru 5 minute pana ce fisticul capata miros placut, avand grija sa nu ardeti fisticul! Va capata o culoare maronie, neplacuta.  Lasati sa se raceasca complet, dupa care il puneti intr-un robot de bucatarie. Pulsati robotul cateva secunde pentru a marunti fisticul (eu am lasat si unele bucatele mai mari)

 

Intr-un bol amestecati faina cu amidonul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea, lasati deoparte.
Intr-un bol mai mare amestecati untul moale la temperatura camerei pana obtineti o crema pufoasa, puneti zaharul si amestecati din nou. Adaugati pe rand ouale, amestecand foarte bine dupa fiecare. Turnati extractul de vanilie si esenta de rom si amestecati din nou. Incorporati iaurtul.

 

Adaugati si mixul de faina si amestecati usor. La sfarsit incorporati fisticul tocat.

 

Ungeti tava de tort cu unt si varsati compozitia in ea, nivelati bine cu o spatula. Dati la cuptorul incins pentru 35-40 de minute. Faceti testul cu scobitoarea. Scoateti blatul din cuptor si lasati sa se racoreasca pentru 10 minute, indepartati inelul formei de tort si lasati sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie.

 

Pentru crema de mascarpone:
200 g mascarpone
100 g zahar pudra
120 ml frisca lichida
1 lingurita pasta de vanilie naturala
sau  1 baton proaspat de vanilie
Intr-un bol, cu ajutorul unui tel amestecati branza mascarpone cu zaharul si frisca lichida pana ce obtineti o crema pufoasa. La sfarsit adaugati minunata si parfumata pasta de vanilie naturala. Eu n-am mai apucat sa fac poze intermediare sa va arat si pasta, insa sunt sigura ca o cunoasteti. Este….wow! Visul oricarei creme! :). daca nu aveti pasta, atunci desfaceti batonul de vanilie, scoateti semintele cu ajutorul unui cutit si puneti-le in crema de mascarpone.

 

Cu ajutorul unei linguri, puneti crema de mascarpone peste blatul cu fistic, faceti usoare “valuri” cu spatele lingurii :).

 

 

Pe deasupra asezati capsune cate doriti si cate va plac :). Si ca sa arate un pic mai bine, presarati si niste fistic tocat mai mare pe deasupra 🙂

 

 

 

O puteti felia imediat, nu necesita timp de racire la frigider (daca nu mai rezistati 🙂 ). Dupa cum v-am promis, iata si feliuta pentru voi. Va multumesc din suflet, voua 4000! 🙂

 

Enjoy!

 

Previous articleTort vegan cu ciocolată (de post)
Next articleBlack Forrest Pavlova
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here