Galette cu cirese

2
12672
image_pdfimage_print

Galette cu cirese este o deliciosenie de tarta pe care am pregatit-o acum mai bine de 3 ani. De-a lungul timpului am tot zis ca o postez pe blog in perioada in care apar ciresele, dar niciodata nu am apucat momentul potrivit. De data aceasta…nu ma mai las! :)). De cand am facut prima data aceasta galette cu cirese am inceput tot felul de variatiuni pe tema,  adica cu diferite tipuri de umpluturi dulci sau sarate. Prin urmare, va promit, ca dupa ce postez aceasta galette cu cirese, vor mai urma si altele doua cu alte umpluturi. Ati putea spune ca nu sunt foarte diferite, dar o sa vedeti, fiecare are farmecul ei si odata ce veti fi gustat din prima galette, veti realiza ca puteti face infinit de multe combinatii! Mie una imi plac la nebunie ciresele, asa ca daca vreti mai multe idei de deserturi cu cirese, gasiti pe blog AICI cateva care sa va faca cu ochiul :).

 

Ii puteti spune la fel de bine tarta si nu galette, insa asta e farmecul unei galette. E o tarta rustica cu impletituri facute manual si pentru care nu aveti nevoie de o forma speciala de tarta sau o tava anume, ci puteti sa ii dati forma chiar in tava, pe hartia de copt. Pliurile acelea facute de voi ii vor da un farmec special si va vor deschide apetitul pentru lucratul cu aluaturi. Este o incantare! Pentru gallette cu cirese de astazi eu nu am poze pas cu pas, am doar pozele cu preparatul final de acum 3 ani, insa puteti arunca un ochi si pe postarea cu Galette cu ciuperci, branza albastra si sparanghel si aveti acolo toti pasii cum sa impaturiti aluatul.

Ingrediente pentru galette cu cirese (diametrul 20 cm):

pentru aluat:

  • 200 g faina
  • 100 g unt rece taiat bucatele
  • 1 galbenus ou
  • 1 praf sare
  • 3-4 linguri apa RECE
  • 1 lingura lapte pentru finisat aluatul
  • 1 lingura zahar

pentru umplutura:

  • 300 g cirese proaspete
  • 50 g zahar (sau mai mult, dupa gust)
  • 1 lingura zeama lamaie
  • 30 g amidon
  • 1/2 lingurita cuisoare macinate
  • 1 lingurita zahar vanilat sau extract de vanilie

 

Intr-un blender puneti faina, sarea si untul rece, porniti blenderul si pulsati cateva secunde pana ce obtineti o compozitie nisipoasa. Adaugati galbenusul si apa RECE si mai pulsati cateva secunde pana ce obtineti un aluat sfaramicios.

Rasturnati aluatul pe o folie alimentara, strangeti colturile foliei alimentare fara sa atingeti aluatul. Aplatizati aluatul pana ce incepe sa se tina bine strangand folia de cateva ori. Aplatizati aluatul cu podul palmei si dati la frigider cel putin 30 de minute.

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Curatati de samburi ciresele si puneti-le intr-un bol, peste cirese puneti zaharul (daca ciresele nu sunt asa dulci, mai puteti adauga zahar, pentru mine a fost de ajuns cantitatea aceasta), zeama de lamaie, amidonul, cuisoarele macinate si zaharul vanilat. Amestecati totul bine.

Scoateti aluatul de la frigider, desfaceti-l din folia alimentara. Intindeti aluatul intr-o foaie rotunda cu diametrul de 40 cm. Transferati foaia de aluat pe hartia de copt pe care ati potrivit-o dupa tava mare a aragazului. In mijlocul foii de aluat puneti umpltura. Este posibil ca umplutura sa aiba mai mult lichid avand in vedere ca aveti si zeama de lamaie si sucul lasat de cirese si sa va fie putin mai greu sa lucrati cu aluatul. Daca vi se pare prea mult lichid, lasati o parte din el in bol si puneti toate ciresele in mijlocul aluatului. Dupa ce veti forma galette mai puteti pune din lichid in mijlocul tartei.

 Apucati de o margine a aluatului si aduceti-o catre mijlocul foii de aluat, facand un pliu. Luati urmatoarea parte de aluat si repetati operatiunea. Procedati la fel cu restul de aluat,
mergeti in sensul acelor de ceasornic si inchideti aluatul ca pe un pachet. Transferati galette cu tot cu foaia de copt pe tava de copt. Ungeti galette cu lapte, iar pe deasupra presarati zaharul si dati tarta la cuptorul incins pentru 30 de minute. In timpul coacerii este posibil ca lichidul din tarta sa iasa prin colturile tartei dar nu va faceti probleme, va ramane destul si inauntrul tartei.
Scoateti galette cu cirese de la cuptor, lasati sa se raceasca si serviti rece. Alternativ, puteti servi tarta calda, alaturi de un glob de inghetata.
Enjoy!

 

 

 

 

Previous articleTort cu ciocolata si nuca de cocos
Next articlePorumb cu creveti si edamame
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here