Rulada de turta dulce, perfecta pentru Craciun este pufoasa, foarte aromata si arata superb! Amestecul de condiment pentru turta dulce fac din aceasta rulada sa fie un desert ideal pentru mesele de Craciun!
Ideea acestei rulade mi-a venit atunci cand pregateam chiar turta dulce 😊. M-am gandit ca un astfel de desert cu arome craciunesti nu are cum sa nu placa tuturor daca il vom oferi pe masa de Sarbatoare! La fel de bine poate fi si un cadou fabulous, mai ales ca este facut in casa!
Mi-am dorit ca acest desert sa fie unul usor si pufos, sa nu fie foarte greu dupa o masa incarcata de Craciun. Blatul a iesit chiar foarte pufos caci am folosit faina 000 de la Baneasa. Stiti ca tin mereu la tipurile de faina cu care lucrez, asa ca si de data aceasta am testat aceasta faina.

Pe blog mai puteti gasi o rulada cu mere, rulada de bezea cu zmeura sau rulada cu capsune. Toate sunt excelente!
Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).
Ingrediente:
- Ingrediente:
- pentru pandispan:
- 4 oua
- 100 g zahar
- 30 ml ulei floarea soarelui
- 80 g faina 000 Baneasa
- 15 g condiment amestec turta dulce (in proportii variabile: scortisoara, anason macinat, ghimbir pudra, cardamon macinat, cuisoare)
- 1 lingura cacao neagra
- 1/2 lingurita praf de copt
- 2 lingurite zahar vanilat
- 1 praf sare
- pentru crema:
- 250 g mascarpone
- 250 g frisca batuta
- 30 g zahar pudra
- 2 lingurite zahar vanilat

Pregatiti blatul pentru rulada de turta dulce: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un bol cerneti faina amestecata cu condimentul amestec de turta dulce, cacaoa, zaharul vanilat, praful de copt si sarea. Separati galbenusurile de albusuri, iar albusurile puneti-le in vasul unui mixer. In vasul mixerului mixati albusurile impreuna cu sarea pana incep sa devina usor pufoase. Adaugati zaharul si zaharul vanilat si bateti la viteza mare pana isi tripleaza volumul.

Adaugati treptat cate un galbenus amestecand bine dupa fiecare. Cerneti amestecul de faina si condiment peste amestecul de oua si amestecati usor cu o spatula cu miscari largi de jos in sus.

Luati tava mare si adanca a cuptorului ( tava mea are 33×19 cm) si tapetati-o cu hartie de copt. Ungeti foarte bine hartia de copt cu o pelicula de ulei. Turnati compozitia in tava si nivelati foarte bine cu ajutorul unei spatule. Trantiti tava de blat de 2-3 ori astfel incat compozitia din tava sa se niveleze bine.

Dati blatul la cuptorul incins pentru 10-12 minute pana ce este copt si pufos. Testati blatul cu o scobitoare si vedeti daca este complet copt.
Lasati blatul in tava sa se racoreasca usor, 10 minute. Pudrati cu zahar un strat subtire pe toata suprafata blatului. Peste blatul pudrat cu zahar puneti o alta hartie de copt. Rasturnati blatul cu partea pudrata cu zahar si cu tot cu hartia de copt in jos si cu grija dezlipiti cealalta hartie de copt care a fost in tava.

Pudrati cu zahar si pe cealalta parte a blatului. Apucati latura mai scurta a blatului incepeti si rulati blatul strans cu tot cu hartia de copt de dedesubt. Tineti blatul rulat pana se raceste complet.

Intre timp pregatiti crema: intr-un bol adaugati mascarpone la temperatura camerei impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Adaugati frsica batuta si amestecati usor pana obtineti o crema usoara. Lasati deoparte.

Montati rulada de turta dulce: Desfaceti blatul din hartia de copt si intindeti-l usor. In acest moment este usor manevrabil. Intindeti pe toata suprafata blatului crema de frisca si mascarpone. Cu ajutorul unei spatule nivelati crema foarte bine astfel incat sa aveti un strat cat mai uniform si mai egal. Nu uitati sa pastrati cateva linguri de crema si pentru ornat, deci nu folositi toata crema la umplutura!

Rulati din nou blatul tot pe latura mai scurta a blatului. Rulati strans pana la capat obtinand astfel rulada. Infasurati rulada de turta dulce in hartia de copt ramasa de la blat si dati la frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.

In momentul servirii taiati capetele ruladei pentru un aspect frumos.

Ornati rulada cu crema ramasa, si orice ornamente comestibile de Craciun doriti 😊.

Este un desert absolut sensational, iar toti cei care il vor degusta vor fi vrajiti de el! 😊

Sarbatori fericite si toate cele bune!
