Este o prajitura cu gust sublim de caise, un gust acrisor dar si dulce in acelasi timp, parfumat si tare delicat. Stiu ca acum nu prea se mai gasesc caise pe piata, dar daca totusi dati peste ele, va sfatuiesc sa le puneti in aplicare pe aceasta prajiturica si nu o sa va para rau. Daca nu gasiti, dupa cum ziceam si in cealalta postare, puteti sa faceti prajitura si cu alte fructe. O sa va placa oricum. Si da, din lipsa de timp am apelat iar la foile minune cumparate, dar bineinteles ca puteti face foile acasa.
Ingrediente:
1 kg caise
200g zahar
300 g frisca lichida
2 pachetele zahar vanilat
5 g granule de gelatina
1 pachet foi de cacao
200g ciocolata neagra+2 lingurite ulei vegetal
am procedat in felul urmator:
am pus un vas cu 2 litri de apa la fiert, am ales cele mai frumoase caise, le-am spalat
cand apa a fiert, am pus caisele in aceasta apa si le-am lasat 5 minute, apoi le-am trecut printr-un jet de apa rece
in felul acesta caisele s-au curatat foarte frumos de coaja:
le-am scos samburii si apoi le-am pus intr-o craticioara la fiert impreuna cu zaharul
le-am lasat sa fiarba impreuna 15 minute pana s-a format un fel de gem lichid
caisele si-au lasat destul de multa apa asa ca am scurs un pic gemul format, reducand astfel cantitatea de lichid; pentru a obtine o constistenta uniforma le-am mixat 3 minute cu mixerul la turatie maxima.
am adaugat zaharul vanilat
gelatina am hidratat-o intr-o lingura de apa si am adaugat-o si pe ea piureului obtinut care inca era cald.(daca intre timp se raceste, puteti reaseza craticioara pe foc dar numai putin, sa nu fiarba!, astfel incat gelatina inmuiata sa se poata dizolva uniform.)
am lasat amestecul la racit si am mixat foarte bine frisca
cand piureul de caise s-a racit bine de tot, l-am adaugat incet peste frisca
am obtinut o crema de o culoare tare frumoasa!
pe o bucata de staniol am pus prima foaie de cacao
si am pus peste ea primul strat de crema
din nou foaie de cacao
si din nou crema, pana am terminat toate foile
din ciocolata si ulei am format o glazura pe care am turnat-o peste toata prajitura
am dat totul la frigider pentru 2 ore si apoi am taiat bucati mici. Nu am avut rabdare sa mai las prajitura la temperatura camerei dupa ce am scos-o din frigider si glazura a fost un pic mai tare si mai casanta, de aceea prajiturile s-au crapat la suprafata atunci cand am incercat sa le portionez.
am decorat prajiturelele cu cate un strop de crema ramasa si cate o bucata mica de caisa
aici mai multe prajiturele
si mai multe 🙂
Este o prajitura foarte spornica 🙂
buna praji:)arata fantastic, nu conteaza micile defecte,oricum daca nu mentionai ,nici ca observam!mai ai o bucatica si pentru mine?
Esti o dulce! normal ca am si pentru tine! Ce zici? vorbesti cu barza si pentru mine? 🙂
arata bestial…defecte..care defecte?…pupici
Andreea,mai omorit arata super bine si cred ca e la fel de delicioasa..daca mai ai iti fac o vizita..virtuala bineinteles:)
Salutari
Alialexa, multumesc!:) apropo, ai un ingeras de fetita!
Lale, iti multumesc. Esti oricand binevenita la mine pe blog.
multumescccc din sufletel.am ajuns cam tarziu la reteta deoarece am avut calculatorul "bolnavior"(a se citi virusat ) dar mai bine mai tarziu decat niciodata.curand te voi invita sa vezi cum mi-a iesit pentru ca voi face cu siguranta aceasta prajitura.pupici multi
Super prajiturica ta! Tare as vrea sa o incerc! Dar, am o intrebare: foile sunt cumparate sau facute in casa? Daca sunt din comert, mi-ai putea spune unde le gasesc? Multumesc!
Anonim, foile sunt cumparate si se gasesc aproape la orice magazin, chiar si la o simpla alimentara. Mai exact ele se numesc PandiSpan-foi piscot pentru prajitura.
Draga Andreea ma bucur sa te cunosc. Succes cu blogul. Aceasta reteta mi-a atras atentia si cred ca o s-o incerc; din pacate nu am de unde cumpara aici foi gata preparate; va trebui sa gasesc o reteta de foi care sa le inlocuiasca. In acelasi timp o sa incerc sa inlocuiesc caisele proaspete cu gemul de caise facut de mine in vara asta. Sper sa reuseasca. Te pup si numai bine.
Andreea, foarte faina e prajitura aceasta! Imi si imaginez combinatia dintre dulce si acrisor + ciocolata, mmmm.. Privitor la glazura: ca sa nu fie casanta, e mai bine sa topesti ciocolata cu putina smintina dulce (din aia lichida care se bate pentru frisca) + un cubulet de unt. La 100 g ciocolata merge cam 1-2 linguri de smintina.
Imi place tare mult blogul tau, e prima data cind am intrat pe el, ai retete foarte interesante, mai ales cele chinezesti. Mi-ai trezit curiozitatea sa incerc si eu, mai ales ca n-am mincat niciodata bucate chinezesti.
Marcela, multumesc de vizita! Prajiturica nu e deloc complicata, exista nenumarate retete pentru foi de prajituri, sigur daca faci foile in casa o sa iasa si mai buna!
Nati, mi-ai dat un sfat tare pretios! Multumesc! Data viitoare am sa incerc sa fac glazura asa, nu stiam ca se pune si smantana lichida. Cat despre mancarurile chinezesti…odata ce incepi sa le faci, nu te mai opresti! 🙂 Eu asa am patit! :))
Arata foarte bine si cred ca la fel de delicioasa. Daca nu mentionati nici nu observam. Ne dati si noua cate o bucatica?
Super delicioasa prajitura aceasta. pup
Trebuie s-o fac, arata de nu mai am somn. Nu se lasă frișca atunci când o amestec cu gemul?
Deloc nu se lasa! Mai ales ca ai si ceva gelatina in gem :). Sper sa-ti placa! 🙂
n-am văzut în viaţa mea ceva mai spectaculos la o prăjitură…şi sunt cunoscătoare.Felicitări!
daca iese crema cam moale ce pot sa ii fac?
Cresti cantitatea de gelatina. Lasi crema un pic la frigider sa se mai intareasca, dupa care o imparti in mod egal intre foi.
mmmmmm, pur si simplu delicioasa, cremoasa, apetisanta, un adevarat si savuros desert care nu trebuie ratat sub nicio forma:D
Este tare parfumata! Asa cu caise este buna rau! 🙂
Arata absolut minunat! Si sigur si gustul e la fel. Am sa verific..soon.
arata foarte bine prajitura asta si as incerca sa o fac de post cu frisca vegetala, si sa pun gem de caise. crezi ca ar fi ok? multumesc.
Sincera sa fiu, nu stiu cum ar iesi aceasta prajitura, nu am incercat sa o fac in varianta de post. Uita-te bine pe ambalajul cutiei de frisca vegetala, uneori contine si proteina din lapte, ceea ce nu cred ca este ok. In plus, ar trebui sa renunti la gelatina sau sa pui gelatina vegetala sau agar agar care se gaseste si prin magazinele de la noi. De asemenea, ai grija la ciocolata, sa fie neagra cu continut ridicat de cacao, fara urme de lapte sau unt. In plus, ar trebui sa faci un blat de prajitura de casa, care sa nu contina ingrediente care nu sunt de post. Mult succes!
multumesc mult pentru raspuns. ar fi nevoie de multe modificari ai ma tem sa nu-i stric tot farmecul. ma mai gandesc…
spor la cat mai multe bunatati 🙂
multumesc mult pentru raspuns. ar fi nevoie de multe modificri si ma tem sa nu-i stric tot farmecul. ma mai gandesc.
spor la cat mai multe bunatati 🙂