Choux au craquelin cu zmeura

0
7543
Choux au craquelin cu zmeura
image_pdfimage_print

Choux au craquelin cu zmeura intr-un aluat crocant si dulce umplut cu dulceata de zmeura, crema de vanilie si pudrat cu zahar, plus zmeura proaspata. Un desert elegant, delicios si numai bun de impartit cu jumatatea ta.

Se spune ca iubirea sta in lucruri mici si marunte dar facute din inima. Si nu doar intr-o anume zi, ci cat mai des! Iar daca ii pregatesti ceva dulce (astazi, maine, oricand! ), cu siguranta se va bucura mult!

Despre mine stiti ca iubesc deserturile cu fructe si mai ales cele cu zmeura. Pe blog mai gasiti si Babka cu zmeura, rulada de bezea cu zmeura, semifreddo cu zmeura, entremet cu zmeura si fructul pasiunii. Asa ca astazi nu puteam sa nu pregatesc ceva dulce cu acest fruct aromat si divin!

Despre choux am mai vorbit aici pe blog. Insa de data acesta mi-am dorit sa le fac un pic mai speciale si anume  choux au craquelin. Adica choux cu un strat crocant si crapat pe deasupra lor. Nu doar ca arata dragut, insa au gust si textura aparte.

Choux au craquelin cu zmeura

Pe scurt, cum procedam la aceste choux “crapate”? 🙂 Pe tava punem cu ajutorul unui pos de bucatarie aluatul de choux, iar peste el asezam discuri din aluat fraged cu unt. In timpul coacerii aluatul cu unt se va lasa peste choux, le va imbraca cu totul si va capata acest aspect de “crapat”.

Pentru aceste choux speciale de astazi am folosit faina alba superioara 000 de la Baneasa care s-a comportat exemplar atat in aluatul de choux cat si in aluatul crocant cu unt de deasupra. Cu siguranta am sa o mai folosesc si la alte tipuri de aluaturi!

Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).

Ingrediente (pentru 25 bucati):

  • Pentru pate a choux:
  • 80 ml apa
  • 80 ml lapte
  • 100 g unt 82% grasime
  • 1 varf lingurita sare
  • 150 g faina superioara Baneasa
  • 5 oua mari (220 g cantarite fara coaja)
  • Pentru aluatul craquelin:
  • 100 g unt moale 82% grasime
  • 100 g zahar brun
  • 100 g faina superioara Baneasa
  • Pentru crema de vanilie:
  • 300ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar alb
  • 50 g amidon
  • 1 lingurita pasta de vanilie (sau zahar vanilat)
  • 10 g gelatina granule+3 linguri apa
  • 200 ml frisca lichida
  • Pentru dulceata de zmeura:
  • 300 g zmeura congelata
  • 80 g zahar
  • sucul de la ½ lamaie

Pentru inceput pregatiti aluatul craquelin: intr-un castron amestecati untul moale la temperatura camerei, apoi adaugati zaharul brun. Amestecati totul bine, dupa care incorporati faina.

Obtineti un aluat asemanator celui de fursecuri. Luati doua hartii de copt, asezati aluatul peste prima foaie si aplatizati-l cu mainile. Acoperiti aluatul cu cea de-a doua hartie de copt si presati bine.

Cu ajutorul unui sucitor intindeti aluatul cat mai uniform intr-o foaie de aluat cu grosimea de 2mm. Puneti aluatul asa cum este cu hartiile de copt pe o tava si dati aluatul la frigider.

Pentru pate a choux: Intr-o craticioara turnati apa, laptele, untul si sarea, puneti pe foc si aduceti la punctul de fierbere.

Turnati dintr-odata toata cantitatea de faina, luati craticioara de pe foc si amestecati energic cu ajutorul unei linguri de lemn. pana ce tot aluatul se strange. Mai dati pe foc timp de 1 minut pentru a scoate toata umezeala din aluat. Dati craticioara la o parte sa se racoreasca pentru 10 minute amestecand din cand in cand.

Adaugati primul ou si amestecati foarte bine pana ce oul este incorporat. Procedati la fel si cu celelalte oua, avand grija sa nu adaugati pe urmatorul pana ce primul nu este complet incorporat.

Luati o punga speciala pentru patiserie, introduceti in ea un dui rotund, taiati coltul pungii, dupa care umpleti punga cu compozitia de choux.

Pentru coacere choux craquelin: Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius.  Folositi tava mare a aragazului si tapetati-o cu hartie de copt. puneti in cele 4 colturi ale tavii putin aluat pentru a adera bine hartia de copt. Formati mici choux cu diametrul de 3 cm, lasand spatiu intre ele caci vor creste mult la copt.

Scoateti aluatul de unt de la frigider, indepartati hartia de copt de deasupra si cu ajutorul unei forme rotunde de fursecuri cu diametrul de 4 cm decupati discuri de aluat.

Asezati cate un disc peste fiecare choux. Dati tava la cuptorul incins si coaceti la 200 grade Celsius pentru 10 minute. Apoi scadeti temperature cuptorului la 180 grade Celsius si mai coaceti inca 20 de minute. NU deschideti usa cuptorului intre timp! Choux au tendinta sa se lasa imediat daca sufera soc termic! Dupa 30 de minute scoateti choux de la cuptor si lasati-le sa se raceasca complet. Puteti face choux si cu cateva zile inainte. Choux trebuie sa fie complet reci si uscate in momentul in care le umpleti.

Choux au craquelin cu zmeura

Pentru crema de vanilie: 

Hidratati gelatina in apa si lasati deoparte. Intr-o craticioara turnati laptele, puneti pe foc si aduceti la punctul de fierbere. Intr-un castron puneti galbenusurile, zaharul si amidonul de porumb si amestecati energic cu ajutorul unui tel pana ce toate se incorporeaza. Turnati in fir subtire laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri amestecand incontinuu.

Choux au craquelin cu zmeura

Turnati compoztia inapoi in craticioara si lasati sa fiarba pentru 2 minute amestecand incontinuu pana ce incepe si se ingroasa ca o budinca. Luati craticioara de pe foc, adaugati pasta de vanilie sau zaharul vanilat si amestecati bine pana este complet incorporate. Adaugati gelatina hidratata si amestecati bine pana ce gelatina s-a topit complet. Turnati compozitia intr-un castron, acoperiti compozitia cu folie alimentara, lasati la temperatura camerei pana se raceste complet.

Scoateti frisca lichida de la frigider, cu ajutorul unu mixer bateti o crema spumoasa. Cu ajutorul unui tel amestecati de cateva ori crema de vanilie, apoi incorporati frisca batuta. Puneti compozitia intr-un pos de bucatarie in care ati asezat un dui spritat in forma de floare.

Choux au craquelin cu zmeura

Pentru dulceata de zmeura: intr-o craticioara puneti zmeura congelata impreuna cu zaharul si sucul de lamaie. Lasati sa firarba la foc mic 10-15 minute pana ce obtineti o dulceata de zmeura. Lasati deoparte sa se raceasca complet.

Montati choux craquelin: cu ajutorul unui cutit zimtat taiati complet partea de sus a choux-urilor pentru a forma baza choux-ului care este mai mare si o palarioara care este mai mica.

Choux au craquelin cu zmeura

In interiorul choux-ului puneti 1 lingurita de dulceata de zmeura. Apoi spritati crema de vanilie ajutandu-va de posul cu dui zimtat. Asezati palarioara pe deasupra, iar pe deasupra puneti cate o zmeura proaspata.

Choux au craquelin cu zmeura

Dati choux la frigider pentru 2-3 ore. In momentul servirii, pudrati cu zahar .

Choux au craquelin cu zmeura

Rezista la frigider 2-3 zile. Nu e nevoie sa umpleti toate choux din prima zi. Puteti pastra dulceata de zmeura si crema de vanilie separat, si sa umpleti choux ulterior. Choux rezista bine si o saptamana la temperatura camerei.

Choux au craquelin cu zmeura

Desi par migaloase, sa stiti ca nu sunt. Macar o data pe an merita sa le pregatiti pentru cei dragi!

Enjoy!

Previous articleCozonac cu smantana si fructe uscate
Next articleMucenici muntenesti
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!