Placinte cu varza

0
5133
Placinte cu varza
image_pdfimage_print

Placinte cu varza gatite in tigaie cu aluat pufos si umplutura de varza, reteta de post. Placintele astea imi aduc aminte de zilele friguroase de iarna si de zilele de post.

Uneori, dupa masa, mai ramanea putina varza calita de post. Uneori era varza proaspata, de cele mai multe ori era varza murata. Din restul acela de varza se faceau niste placinte cu aluat dospit langa plita. Erau cele mai bune placinte din lume!

Placinte cu varza

In amintirea acelor zile friguroase, dar cu multa caldura in casa am pregatit aceste placinte sau turte cu varza. Aluatul este unul simplu, dospit cu drojdie. Faptul ca sunt gatite in tigaie, le da un gust si mai bun acestor placinte. Sunt delicioase si se pot umple si cu alte umpluturi precum cartofi, sau ciuperci sau alte tipuri de legume.

Pentru aceste placinte am folosit o faina pentru paine caci aceasta este cea mai potrivita. Un motiv bun ca sa testez cu aceasta ocazie si faina alba 650 de la Baneasa. O faina perfecta pentru aluaturi dospite si pentru paine! Minunata este! Nu va mai spun ca am testat-o chiar si la cozonac!

Pe blog mai gasiti si alte preparate de post precum: cornuri cu gem de post, strudel cu mere de post, placinta cu gris de post, muffins cu banane si ciocolata de post, sau Tort cu ciocolata de post.

Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).

  • Ingrediente pentru 8 placinte:
  • pentru aluat: 
  • 500 g faina tip 650 Baneasa
  • 250 ml apa calda
  • 5 g drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 70 ml ulei
  • pentru umplutura:
  • 1 varza alba medie
  • 1 ceapa alba
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 1 foaie dafin
  • Sare
  • Piper
  • ½ legatura marar proaspat

Intr-un castron cernerti faina, adaugati drojdia uscata, zaharul peste drojdie, iar sarea intr-o parte a bolului pentru a nu intra in contact direct cu drojdia. Turnati apa calda, apoi uleiul si cu ajutorul unei linguri de lemn incepeti sa amestecati incet.

Amestecati cu lingura pana ce aluatul incepe sa devina lipicios si este greu de amestecat cu lingura. Scoateti aluatul din bol pe masa usor infainata si framantati aluatul pana incepe sa devina neted si elastic. La nevoie va mai puteti ajuta de inca putina faina, dar nu foarte multa.

Cand ati obtinut un aluat neted si elastic (dupa 10-15 minute de framantare), lasati-l pe blatul de lucru acoperit cu un prosop de bucatarie sau cu un bol mare. Lasati sa dospeasca pentru 1 ora la loc cald.

Pentru umpltura: Tocati varza marunt, apoi tocati ceapa marunt. Intr-o tigaie incingeti uleiul, adaugati ceapa tocata si caliti la foc mic pana devine sticloasa.

Adaugati varza, presarati sarea, amestecati bine si acoperiti tigaia cu un capac. Caliti la foc mic pana ce varza se inmoaie si scade in volum.

Adaugati pasta de rosii, foaia de dafin, piperul macinat, amestecati din nou si acoperiti tigaia din nou cu capac. Lasati sa fiarba totul la foc mic pentru inca 5-7 minute amestecand din cand in cand.

Adaugati mararul tocat, amestecati si lasati deoparte sa se raceasca complet.

Pregatiti placintele: dupa ce aluatul a crescut, scoateti aerul din aluat, framantati-l inca 1 minut. Impartiti aluatul in 8 parti egale. Dati forma rotunda fiecarei bucati de aluat, acoperiti bucatile de aluat cu un prosop si lasati-le deoparte 10 minute.

Luati o prima bucata de aluat, intindeti-o cu ajutorul unui sucitor intr-un disc cu diametrul de 20 cm. In mijlocul discului de aluat puneti 3 linguri din umplutura cu varza, intindeti putin umplutura.

Apucati de marginea aluatului si aduceti catre centru peste umplutura, formand un pliu.

Apoi din nou o parte din margine aducand spre centru si formand un alt pliu.

Fiecare placinta poate avea 5-6 pliuri.

Puneti tigaia pe foc si lasati sa se incinga, asezati placinta cu pliurile in jos si lasati sa se gateasca pentru 3-4 minute pana ce este rumena.

Intoarceti placinta si pe cealalta parte si lasati sa devina rumena. Scoateti pe o farfurie si continuati cu celelalte placinte.

Serviti calde!

Se pastreaza acoperite cu un prosop de bucatarie. A doua zi se pot reincalzi sau se pot consuma calde.

Placinte cu varza

Sunt minunate aceste placinte cu varza!

Previous articleBudinca de macaroane cu branza
Next articleTort cu ciocolata de post
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here