Fidea in stil indian prajita cu ghee, cu sirop aromat de zahar, cardamon sofran, turmeric si nuci caju. Un desert foarte aromat insa foarte gustos!
Nu pot sa va descriu cat de multi mi place acest desert de inspiratie Indiana! Aroma de cardamom si sofran ma transpune direct in India!
Desi majoritatea deserturilor indiene sunt foarte dulci, aceasta fidea este printre putinele care nu necesita prea mult zahar. Se prepara rapid, este delicioasa si se poate consuma calda cat si rece. Eu una, insa, o prefer calda caci atunci aromele sunt mai puternice.
Pentru ca in India la acest desert se foloseste un tip special de fidea care la noi nu se gaseste, am optat pentru fideaua cu 8 oua de la Baneasa. A iesit tare buna! Fideaua s-a comportat tare bine si la prajit si apoi si la fiert. Data viitoare cu siguranta voi mai face!
Pentru acest desert, in mod traditional se foloseste ghee-unt clarifiat. Il puteti prepara acasa sau il puteti cumpara din magazinele online. Daca nu gasiti ghee sau nu aveti la indemana, puteti praji fideaua in putin unt sau ulei. Insa cu unt sau cu ghee are gust mult mai bun.
Pe blog mai gasiti si alte retete de inspiratie indiana, precum fidea cu lapte de cocos si trandafiri sau pateuri cu naut-samosas.
Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).
- Ingrediente:
- 100 g fidea Baneasa
- 2 lingurite ghee (sau unt)
- 60 g zahar
- 50 g caju
- 30 g stafide brune
- 200 ml apa
- 1 praf sare
- 5 pastai cardamom sau 1/3 lingurita pudra cardamom
- 1 lingurita turmeric
- 10 fire sofran
- 1 lingurita fistic tocat
- Petale de trandafiri uscati
Intr-o tigaie incingeti o lingurita de ghee. Adaugati caju si stafidele si caliti la foc mic pana ce caju este usor prajit, iar stafidele se umfla putin. Scoateti pe o farfurie si lasati deoparte.
Asezati din nou tigaia pe foc, incingeti si cealalta lingurita de ghee. Adaugati fideaua si prajiti la foc mic pana ce fideaua devine aurie.
Turnati apa si sarea peste fidea si amestecati incet.
Lasati sa fiarba pana ce fideaua este fiarta, iar apa s-a evarporat. Adaugati zaharul si gatiti din nou pe foc mic pana ce zaharul s-a topit complet.
Puneti firele de sofran in putina apa fierbinte.
Desfaceti pastaile de cardamom si scoateti semintele. Intr-un mojar pasati bine semintele pana obtineti o pudra fina.
Peste fidea adaugati pudra de cardamom, turmericul si sofranul hidratat. Amestecati totul bine.
La final adaugati caju si stafidele.
Amesteca pentru ultima data, asezati in boluri individuale.
Pe deasupra presarati fistic tocat si pestale de trandafiri.
Serviti cald.
Enjoy!