Paste alla Norma sunt paste cu sos cremos de vinete si rosii, busuioc si parmezan. O reteta potrivita de toamna, acum cand vinetele se gasesc peste tot prin piete.
Pastele alla Norma sunt poate cele mai bune paste pe care le-am mancat pana acum! Si pe buna dreptate! Acest fel de paste vine din Sicilia, locul de nastere al compozitorului Vincentzo Bellini care a scris opera Norma. Se spune ca scriitorul Nino Martoglio, gustand aceste paste a spus: “Aceasta este o adevarata Norma.” Cu alte cuvinte, o adevarata opera!
Pastele alla Norma se pot face si cu spaghetti, rigatoni sau alte paste scurte. Eu astazi am optat pentru penne rigate de la Baneasa. Au iesit atat de bune, incat le voi mai face si cu alte feluri de paste de la ei!
Pe blog mai gasiti si alte retete de paste precum: Tagliatelle cu creveti, Paste cu rosii si somon sau Paste la cuptor cu pesto si spanac.
Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).
- Ingrediente:
- 250 g penne rigate Baneasa
- 2 vinete medii
- 300 g suc de rosii
- 4 rosii cherry
- 3 cate usturoi
- 60 ml ulei de masline
- Sare, piper
- Frunze proaspete de busuioc
- 40 g pecorino
Pentru inceput pregatiti vinetele caci ele au nevoie de ceva timp inainte sa le gatiti. Tocati-le cubulete mici de 3 cm. Presarati sare peste ele, amestecati-le bine si lasati-le deoparte pentru 15 minute. Dupa acest timp puneti-le intr-un prosop de hartie si stoarceti-le bine de apa pe care au lasat-o. Veti observa ca si-au micsorat volumul.
Puneti 50 ml ulei de masline intr-o tigaie. Impreuna cu un catel de usturoi curatat si usor zdrobit. Cand uleiul s-a incins, adaugati vinetele tocate. Prajiti vinetele la foc mediu timp de 7-8 minute pana ce sunt rumene pe toate partile. Scoateti-le din tigaie si lasati-le deoparte.
In aceeasi tigaie incingeti restul de ulei impreuna cu ceilalti doi catei de usturoi usor zdrobiti si rosiile cherry tocate pe jumatate. Caliti totul bine pret de cateva minute. Adaugati sosul de rosii si lasati sa fiarba la foc mic aproximativ 10 minute pana ce rosiile s-au patruns si sosul a scazut putin.
Condimentati cu sare si piper, apoi adaugati vinetele prajite (pastrati cateva cubulete pentru final), apoi busuioc proaspat.
Amestecati bine si lasati sa fiarba.
Intre timp, pregatiti pastele. Puneti o oala mare cu apa la fiert impreuna cu 1 lingura de sare. Cand apa a dat in clocot, adaugati pennele rigate. Amestecati si lasati sa fiarba pana ce pastele sunt al dente.
Luati un polonic din apa in care au fiert pastele si adaugati peste sosul de rosii si vinete. Aduceti la punctul de fierbere apoi adaugati pastele . Amestecati din nou pentru ca sosul sa acopere toate pastele.
Puneti pastele in farfurii, pe deasupra puneti cubuletele de vinete pastrate anterior, aschii de pecorino si busuioc proaspat.
Serviti imediat! Puteti face o cantitate mai mare de sos pe care sa o pastrati la frigider.
In momentul in care doriti sa serviti paste, fierbeti pastele al dente, amestecati cu sosul pregatit din timp si serviti.
Sunt delicioase!
Enjoy!