Turta dulce

2
2494
Turta dulce

Turta dulce cu aluat parfumat, multe condimente si multa scortisoara. Un biscuite usor crocant care rezista mult timp si devine din ce in ce mai bun.

Atunci cand eram mica cunosteam turta dulce aceea moale si pufoasa invelita intr-o glazura alba si groasa. Se gasea in magazine tot timpul anului, nu doar de Sarbatori.

Turta dulce

Apoi, cand se mai organizau targuri, se mai gaseau pe la tarabe casute de turta dulce glazurate cu alb rosu si verde. Din acelea nu am mancat niciodata, sincera sa fiu.

Apoi a venit vremea cand sa imi fac si eu turta dulce acasa. Un miros minunat de sarbatoare mi-a patruns in toata casa odata ce am bagat in cuptor aluatul cel parfumat.

Turta dulce

De atunci, in fiecare an fac turta dulce, doar pentru mirosul acela superb! De mancat nu mancam insa asa multa, dar fac destul de multa pentru ca imi place sa o daruiesc celorlalti.

Intr-adevar ca fara glazura turta dulce nu are farmec. Daca e sa ma intrebati pe mine, glazura este mult prea dulce pe turta dulce si mai ia parca si din gustul condimentelor. Insa este doar o parere personala, deci nu va suparati pe mine :). Prin urmare, am sa va las si reteta glazurii pentru turta dulce.

Pe blog mai gasiti o varianta de turta dulce low carb fara faina si fara zahar, si o superba tarta de turta dulce.

Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).

  • Ingrediente:
  • 700 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 30 g cacao
  • 150 g miere
  • 300 g zahar
  • 50 g unt topit
  • 2 oua
  • 30 g amestec condimente pentru turta dulce (in proportii variabile: scortisoara, anason macinat, ghimbir pudra, cardamon macinat, cuisoare, coaja portocala, extract de vanilie)
  • 1/2 lingurita sare
  • pentru glazura:
  • 300 g zahar pudra
  • 1 albus ou
  • 1 lingurita zeama de lamaie

Intr-un bol incapator cerneti faina impreuna cu bicarbonatul, praful de copt si cacaoa. Intr-un vas adaugati mierea, zaharul si untul si amestecati pana ce zaharul s-a topit. Lasati compozitia deoparte sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit adaugati ouale, amestecul de condimente si sarea. Adaugati jumatate din cantitatea de faina amestecata cu condimente si framantati. Obtineti un aluat lipicios, asa trebuie sa si fie. Infoliati aluatul in folie alimentara si dati la frigider pentru 2 ore.

Scoateti aluatul de la frigider, amestecati-l cu restul de faina pana obtineti un aluat compact. Dati din nou aluatul infoliat la frigider pentru 3-4 ore sau cel mai bine peste noapte.

Ca sa se raceasca aluatul mai repede, puteti sa il portionati in 3-4 parti, il aplatizati, il inveliti in folie alimentara si il dati la frigider. In felul acesta se raceste mai repede si puteti sa manevrati mai bine bucatile de aluat. Pe masura ce ati terminat de lucrat cu o bucata de aluat, mai scoateti de la frigider alta.

Incingeti cuptorul la 150 grade Celsius. Pudrati cu faina planul de lucru. Scoateti o prima bucata de aluat de la frigider. Intindeti aluatul intr-o foaie de 3 mm grosime. Din aluat decupati diferite forme pe care le asezati intr-o tava acoperita cu hartie de copt.

Coaceti turta dulce la cuptor timp de 14-15 minute, depinde cum va stiti cuptorul. Scoateti tava de la cuptor si lasati sa se raceasca complet. Cat este fierbinte, turta dulce este foarte fragila.

Abia dupa ce este racita complet, turta dulce se poate glazura.

Pentru glazura: intr-un bol amestecati cu un tel toate ingredientele pana obtineti o compozitie care curge de pe tel. Alternativ, puteti face acest lucru cu un mixer. Pastrati glazura intr-un recipient inchis ermetic la frigider.

Puneti glazura intr-un pos de cofetarie si glazurati dupa dorinta. Cat timp glazurati, nu lasati neacoperit recipientul in care a stat glazura, caci se aceasta se intareste.

Lasati la temperatura camerei pentru 1-2 ore pana ce glazura este intarita complet.

Pastrati turta dulce in cutii inchise ermetic.

Previous articleFursecuri cu nuci
Next articleBabka cu zmeura
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × five =