Paine cu dovleac

0
341
Paine cu dovleac

Paine cu dovleac este o paine dulce delicioasa cu arome de toamna si scortisoara. Are dovleac si in aluat si in umplutura.

Cred ca stiti cat de mult imi place dovleacul, acest lucru nu mai e un secret pentru nimeni. Am gatit aici pe blog dovleac si in varianta dulce si in varianta sarata. Si nu ma opresc aici cu ideile pentru dovleac, vor mai veni si altele! 🙂

Painea despre care va vorbesc astazi este o paine dulce, ca un desert. Bineinteles ca o puteti manca si dimineata la cafea. Pentru si mai mult gust de dovleac am decis sa pun si umplutura. Pentru ca scortisoara are tendinta sa coloreze prea mult culoarea frumoasa a dovleacului, am ales sa pun scortisoara pe deasupra umpluturii, dupa care sa rulez painea. O sa va explic mai incolo cum am facut :).

Paine cu dovleac

Pe blog mai gasiti multe retete cu dovleac, varianta sarata: salata de couscous cu dovleac, hummus cu dovleac copt, salata calda cu naut, pui si dovleac. Variantele dulci : rulouri cu dovleac, gogosi cu dovleac, prajitura cu dovleac si nuci, chifle cu dovleac, prajiturele cu lapte de cocos si dovleac, invartita cu dovleac, covrigei dulci cu dovleac.

Nu uitati ca ma gasiti si pe pagina mea de Instagram unde postez si alte retete si idei dragute in Stories :).

Ingrediente:

  • Ingrediente:
  • 420 g faina cu procent 12% proteina
  • 7 g drojdie uscata
  • 50 ml lapte
  • 200 pulpa dovleac
  • 50 g zahar
  • 2 galbenusuri si 1 ou
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • ½ lingurita sare
  • Coaja rasa de la 1 portocala
  • 50 g unt moale
  • Pentru umplutura:
  • 200 g pulpla dovleac
  • 30 g amidon
  • 50 g zahar
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 lingurita scortisoara
  • Pentru topping:
  • 1 galbenus ou+1 lingura lapte
  • 30 g migdale feliate

Incepeti cu pulpa de dovleac caci are nevoie de putina pregatire inainte. Vom avea nevoie sa gatim dovleacul mai intai, apoi sa-l transformam in piure.  Pentru inceput vom pregati toata cantitatea de dovleac la cuptor (adica si cele 200 g pentru aluat si cele 200 g pentru umplutura), il vom transforma in piure, dupa care il vom folosi separat.

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Puneti intr-o tava dovleacul curatat si taiat in bucati mici. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati tava la cuptorul incins pentru 45 de minute pana ce dovleacul este moale si bine patruns. Puneti dolveacul intr-un blender si pasati-l pana obtineti un piure fin.

Paine cu dovleac

Impartiti cantitatea de piure in 2 parti egale (aprox 200g pentru aluat +200 g pentru umplutura ).

Pregatiti aluatul: intr-un bol puneti drojdia uscata impreuna cu zaharul si laptele.  Amestecati totul bine si lasati deoparte 10 minute pana ce drojdia incepe si se activeaza.

In vasul unui robot sau intr-un castron puneti cele 2 galbenusuri si oul impreuna cu zaharul vanilat, coaja rasa de portocala si sarea, amestecati bine. Turnati maiaua activata si amestecati din nou. Incepeti si turnati treptat faina pana ce este incorporata complet.

Paine cu dovleac

Framantati totul bine pana ce obtineti un aluat ferm. Adaugati untul moale si framantati din nou pentru aproximativ 10 minute pana ce obtineti un aluat neted si fin. Puneti aluatul intr-un castron si lasati-l la crescut pentru 2 ore, la temperatura camerei.

Intre timp, pregatiti umplutura: luati cele 200 g de piure de dovleac ramas, amestecati cu zaharul si zaharul vanilat si amidonul. Lasati deoparte.

Dupa ce aluatul a crescut si si-a dublat volumul, scoateti-l din bol si framantati-l putin pentru a elibera aerul cumulat in aluat.

Cu ajutorul unui sucitor intindeti aluatul intr-o foaie dreptunghiulara. Pe deasupra distribuiti umplutura si intindeti-o in strat uniform cu ajutorul unei spatule. Pe deasupra presarati scortisoara.

Apucati latura mai lunga a dreptunghiului si incepeti sa rulati strans pana obtineti un rulou. Asezati ruloul intr-o tava de cozonac, acoperiti cu folie alimentara si lasati sa dospeasca pentru 40 de minute.

Paine cu dovleac

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Dupa ce painea a dospit, ungeti pe deasupra cu  galbenus amestecat cu lapte. La final presarati feliile de migdale. Dati la cuptorul incins pentru 40 de minute pana ce painea este rumena si bine coapta.

Paine cu dovleac

Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet. Taiati felii si bucurati-va de aroma dovleacului.

Enjoy!

Previous articleStrudel cu prune si nuci
Next articlePlacinta cu dovleac
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 2 =